BiH
0

U BiH bez roditeljskog staranja 4.000 djece

SRNA
U Bosni i Hercegovini ima oko 4.000 djece bez koja nemaju roditeljsku brigu, od kojih je 2.000 zbrinuto u ustanove za djecu bez roditeljskog staranja ili u hraniteljske porodice, saopštili su danas u Sarajevu predstavnici Grupe za mlade u Međureligijskom vijeću BiH.

Predstavnik Srpske pravoslavne crkve u ovoj grupi Nemanja Močević rekao je na konferenciji za novinare da u BiH ima 19 domova, dječijih sela i životnih zajednica u kojima su smještena djeca bez roditeljskog staranja.

Močević je naglasio da je Grupa za mlade Međureligijskog vijeća BiH, koja je osnovana u novembru 2007. godine, prikupila podatke o broju djece bez roditeljskog staranja, kao i domovima, dječijim selima i životnim zajednicama i ti podaci se mogu naći na internet stranici www.svizajedno.org da bi donatori imali tačne podatke gdje mogu da se obrate i upute potrebnu pomoć.

Tijana Ivković, predstavnik Jevrejske zajednice, istakla je da je stopa usvajanja "jako niska zbog zakona koji su prezahtjevni i traže puno dokumentacije i vremena, nakon čega se često desi da ljudi odustanu" i dodala da je jedan od problema i porez na donacije.

Prema njenim riječima, u domovima i dječijim selima najveće su potrebe za hranom, pelenama, odjećom, obućom, posteljinom, higijenskim potrepštinjama i školskim priborom.

Ona je istakla da veliki problem predstavlja i zdravstvena zaštita djece bez roditelja, jer to nije zakonski regulisano.

Ivkovićeva je naglasila da su se kroz svoj rad susreli sa problemima ove djece nakon što napune 18 godina.

Nikolina Tuka, predstavnik Katoličke crkve, najavila je da će Međureligijsko vijeće BiH sutra u 17 sati u Sarajevu organizovati konferenciju pod nazivom "Dan solidarnosti sa djecom bez roditeljskog staranja" na kojoj će Mladi Međureligijskog vijeća predstaviti izvještaj o stanju ove djece u BiH.

Ona je istakla da je cilj sutrašnje konferencije da se domovi, dječija sela i životne zajednice poveži između sebe kao i sa nadležnim institucijama, te privrednim subjektima koji svojom pomoći mogu da olakšaju život ove djece.

"Cilj nam je pokazati da djeca iz domova, dječijih sela i životnih zajednica zaslužuju mnogo više i bolje od onoga što sada dobijaju", rekla je Tuka i dodala da je Grupa mladih iz Međureligijskog vijeća obišla sve domove i dječija sela u BiH i uvidjela kakvo je stanje u njima.

Predstavnik Islamske zajednice Alen Duraković istakao je da je Grupa za mlade ukazala na neophodnost sistematske brige BiH i vlasti za ovu populaciju, kao i na nužnost uklanjanja propusta nastalih u primjeni zakona.