Poražavajući podaci
1.4k

U BiH 80 posto građana daje mito ljekarima, ali niko ne prijavljuje

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Nakon današnjeg okruglog stola u Mostaru zaključeno je da je zdravstvo u BiH najkorumpiranije te da 80 posto građana ljekarima daje mito, ali ne prijavljuje zbog straha od posljedica, jer nemaju povjerenja u sistem zaštite.

Poražavajuće podatke iznijela je Merima Spahić, predsjednica Udruženja za razvoj društva "Kap" iz Sarajeva koje zajedno sa Udruženjem građana "Stop mobbing" iz Trebinja provodi projekt prevencije korupcije i potpore prijaviteljima korupcije u zdravstvenom sistemu u BiH, uz podršku Visokog sudskog i tužiteljskog vijeće BiH i Vlade Švicarske.

Spahić ističe da su do podataka došli kroz istraživanje i niz sastanaka koje su održali proteklih mjeseci u FBiH i u RS-u sa predstavnicima zdravstva, pravosudnih institucija, i nevladinih organizacija, kako bi locirali probleme koji su povezani sa korupcijom u zdravstvu.

"Mi imamo situaciju da je prema podacima Transparency Internationala i Indeksu percepcije korupcije, zdravstvo u BiH jedna od najkorumpiranijih oblasti. Sa druge strane u razgovoru sa predstavnicima pravosuđa i tužilaštva širom BiH imamo informaciju da je nula prijavljenih slučajeva korupcije u zdravstvu. Imamo jedan disbalans u informacijama, dakle BiH je najkorumpiranija kada je u pitanje zdravstvo, a nemamo slučajeve prijavljene korupcije, posebno na relaciji zdravstveni radnik i pacijent", kazala je Spahić zabrinuta stanjem.

Naglašava da se pokušalo kroz niz sastanaka locirati probleme i da se provodi istraživanje među građanima i pacijentima, koje prema preliminarnim rezultatima pokazuje da 80 posto građana daje mito prilikom posjete ljekarima. Ali kako ističe nisu spremni prijaviti takvu pojavu, jer ne vjeruju sistemu zaštite, što smatra najvećim problemom.

"U svim razgovorima se vraćamo na početak začaranog kruga, a to je da prijavitelji korupcije nemaju nikakvu zaštitu. Kada prijave korupciju njihov život se bukvalno pretvara u pakao, jer dobiju otkaz, trpe mobbing na poslu i slično tome", objasnila je predstavnica Udruženja Kap.

Ističe da građani ni u jednom trenutku nisu motivisani da prijave korupciju u zdravstvu.

"Jako se plašimo da će na ovaj način, ne samo zdravstvo izgubiti kredibilitet, svoje pacijente, već je također riječ i o vrlo problematičnom načinu rada pravosuđa", konstatirala je Spahić.

Podsjeća na velike afere u zdravstvu, "Respiratori" i "Kiseonik", te naglašava kako se ništa neće promijeniti dok se ne oformi, " armija ljudi koji su svjesni štetnosti korupcije", a ne da se stavlja, "meta na čelo" onima koji je prijave.

Predsjednica Udruženja građana Stop mobbing Anica Ramić koja je kao zdravstvena radnica prošla pakao jer je prva prijavila korupciju u zdravstvu u Trebinju, ali nakon četiri godine pravdu izborila na sudu poručuje svima koji imaju strah prijaviti korupciju pravosudnim organima ili policiji da se jave ovim udruženjima i da će dobiti adekvatnu podršku, jer se već pravi ozbiljna mreža za podršku takvim osobama.

"Kada su ljudski životi u pitanju te greške se ne mogu praštati i treba da reagujemo, a reagovati trebamo svi zajedno", poručila je Ramić.

O ovim problemima u Mostaru se govorilo na okruglom stolu na temu pod nazivom "Primjena zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u zdravstvenom sustavu u BiH" , u čijem radu su učestvovali predstavnici zdravstva, tužiteljstva, nevladinog sektora i Agencije za lijekove, te su zaključili da se javno i privatno zdravstvo podijeli te ukaže na duge liste čekanja.