{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH 54 "dvije škole pod jednim krovom" krše zakone

F
21.8.2007. u 10:50
0
0
U BiH 54 "dvije škole pod jednim krovom" krše zakone
0
U BiH 54 "dvije škole pod jednim krovom" krše zakone
Dalje postojanje "dvije škole pod jednim krovom", kao i drugih škola u BiH u kojima ne postoje tako formalno određene mjere ali koje su isto tako efikasne, odvajanja učenika na nacionalnoj osnovi, predstavlja kršenje zakona BiH i međunarodne obaveze koje ova zemlja ima, upozorava OSCE misija u BiH.
Glasnogovornica OSCE-a Mersiha Čaušević-Podžić izjavila je FENI da se 54 "dvije škole pod jednim krovom" većinom nalaze u tri kantona - Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom i Hercegovačko-neretvanskom u Federaciji BiH.

Ona pojašnjava kako kantonalni zakoni koji su harmonizirani s Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju, a koji je Parlamentarna skupština BiH usvojila 2003. godine, predviđaju administrativno i pravno ujedinjenje takvih podijeljenih škola.

Takvo administrativno i pravno ujedinjenje se desilo samo u staroj gimnaziji u Mostaru i u tri osnovne škole u ZDK-u.

U OSCE-u navode da su ove "dvije škole pod jednim krovom" djelimično tvorevina međunarodne zajednice. Napravljene su kako bi ohrabrile povratak izbjeglica i raseljenih osoba njihovim prijeratnim domovima i omogućile obrazovanje u postojećim školskim zgradama, a ne u kafićima, šatorima ili kućama.

"Dvije škole pod jednim krovom" trebale su biti prelazno riješenje, koje bi se sjedinile u jednu školu. Međunarodna zajednica nikada nije imala namjeru da takve škole postanu i stalna pojava u obrazovnom sistemu BiH, naglašava Čaušević-Podžić.

Također, u OSCE misiji u BiH napominju kako se BiH, kada je postala članica Vijeća Evrope, obavezala na prestanak segregacije u školama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: