{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH 16.000 predmeta vezanih za ratne zločine

F
29.4.2008. u 14:07
0
0
U BiH 16.000 predmeta vezanih za ratne zločine
0
U BiH 16.000 predmeta vezanih za ratne zločine
Na konferenciji "Procesuiranje ratnih zločina u Bosni i Hercegovini - zaključci i preporuke" održanoj danas u Mostaru u organizaciji Centra civilnih inicijativa (CCI) Mostar kazano je da BiH ima 16 000 potencijalnih predmeta vezanih za ratne zločine.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kako je Feni izjavila menadžerica tog projekta u CCI-iju Dalida Demirović, broj potencijalnih predmeta ne samo da govori o potrebi velikog broja svjedoka koji bi se trebali naći u sudskim postupcima, nego i da će trebati desetine godina kako bi se ti predmeti riješili.

Demirović je zbog toga pozvala bh. institucije vlasti i političare da se počnu ozbiljno baviti problemom procesuiranja ratnih zločina.

"CCI su sačinili dokument u kojemu se nalaze prijedlozi i sugestije organizacija proisteklih iz rata, te oštećenih, kao i onih koji se procesuiranje ratnih zločina najviše tiče. Također, CCI je angažirao i četiri pravna eksperta, odvjetnika s iskustvom u procesuiranju ratnih zločina, koji su dali mišljenja o kriterijima za procesuiranje te načinima vođenja istrage", objasnila je Dalida Demirović.

U CCI smatraju da je prijeko potrebo izgraditi državni zatvor, te ukinuti dvojna državljanstva, jer se događa da osobe osuđene za ratne zločine napuštaju BiH i bivaju nedostupne kaznenim organima gonjenja.

Predstavnici sudova i tužilaštva mišljenja su da se trebaju stvoriti tehnički uvjeti za provedbu zakona o zaštiti svjedoka, jer se često događa da svjedoci odbijaju svjedočiti ili ih mora privoditi policija.

Današnjoj konferenciji nazočili su predstavnici Županijskog suda i Tužiteljstva iz Mostara, organizacija proisteklih iz prošloga rata, udruženja logoraša, nadležna ministarstva za pitanja branitelja, te predstavnici centara za socijalno i mentalno zdravlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: