{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH 16.000 predmeta vezanih za ratne zločine

F
29.4.2008. u 14:07
0
0
U BiH 16.000 predmeta vezanih za ratne zločine
0
U BiH 16.000 predmeta vezanih za ratne zločine
Na konferenciji "Procesuiranje ratnih zločina u Bosni i Hercegovini - zaključci i preporuke" održanoj danas u Mostaru u organizaciji Centra civilnih inicijativa (CCI) Mostar kazano je da BiH ima 16 000 potencijalnih predmeta vezanih za ratne zločine.
Kako je Feni izjavila menadžerica tog projekta u CCI-iju Dalida Demirović, broj potencijalnih predmeta ne samo da govori o potrebi velikog broja svjedoka koji bi se trebali naći u sudskim postupcima, nego i da će trebati desetine godina kako bi se ti predmeti riješili.

Demirović je zbog toga pozvala bh. institucije vlasti i političare da se počnu ozbiljno baviti problemom procesuiranja ratnih zločina.

"CCI su sačinili dokument u kojemu se nalaze prijedlozi i sugestije organizacija proisteklih iz rata, te oštećenih, kao i onih koji se procesuiranje ratnih zločina najviše tiče. Također, CCI je angažirao i četiri pravna eksperta, odvjetnika s iskustvom u procesuiranju ratnih zločina, koji su dali mišljenja o kriterijima za procesuiranje te načinima vođenja istrage", objasnila je Dalida Demirović.

U CCI smatraju da je prijeko potrebo izgraditi državni zatvor, te ukinuti dvojna državljanstva, jer se događa da osobe osuđene za ratne zločine napuštaju BiH i bivaju nedostupne kaznenim organima gonjenja.

Predstavnici sudova i tužilaštva mišljenja su da se trebaju stvoriti tehnički uvjeti za provedbu zakona o zaštiti svjedoka, jer se često događa da svjedoci odbijaju svjedočiti ili ih mora privoditi policija.

Današnjoj konferenciji nazočili su predstavnici Županijskog suda i Tužiteljstva iz Mostara, organizacija proisteklih iz prošloga rata, udruženja logoraša, nadležna ministarstva za pitanja branitelja, te predstavnici centara za socijalno i mentalno zdravlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: