{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


U Biblioteci Narodne skupštine RS-a tek 12 učlanjenih, za pola godine pročitali 33 knjige

Piše: M. T./Klix.ba
25.6.2017. u 15:10
97
139
U Biblioteci Narodne skupštine RS-a tek 12 učlanjenih, za pola godine pročitali 33 knjige
97
Prije pola godine, tačnije 12. decembra 2016., u Narodnoj skupštini Republike Srpske je počela raditi interna biblioteka s oko 730 naslova iz različitih oblasti, politike, prava, međunarodnih odnosa, historije, ekonomije i naravno književnosti. Cilj je bio, kako je tada rečeno, da zastupnici tokom zasjedanja, ali i kada nema zasjedanja, ponešto i pročitaju.
Skromna sredstva za nabavku bibliotečkog fonda u iznosu od 624 marke osigurana su iz budžeta NSRS-a, s pozicije rashoda za režijski materijal, ali je veći dio fonda zapravo preuzet iz nekadašnje vojne biblioteke koja se nalazila u skupštinskom kompleksu. Ostatak knjiga su donirali OEBS, Narodna i univerzitetska biblioteka RS i banjalučki Filozofski fakultet.

Iako biblioteka radi od 8 do 16 sati, a za vrijeme zasjedanja, dok se rasprava ne okonča, poslanici se, sudeći prema evidenciji, nisu baš proslavili u čitanju.

Za pola godine člansku kartu je dobilo svega 12 korisnika. Njih dvanaestero je u tom periodu pročitalo 33 knjige.

Ovo opet ne znači da su svi učlanjeni korisnici poslanici, jer prema Pravilniku o radu biblioteke korisnici mogu biti i zaposleni u skupštinskoj službi, a mogu je koristiti i tzv. vanjski korisnici, odnosno studenti stažisti u Narodnoj skupštini ili osobe koje se bave naučnoistraživačkim radom.

Ako je možda opravdanje za izbjegavanje knjiga članarina, 83 poslanika bi morala znati to da se ona u Biblioteci Narodne skupštine ne plaća.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: