Zakonska osnova postoji
2

U bh. pravosuđu nema prijava, istraga, optužnica, a ni presuda zbog negiranja genocida

Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Pred sudovima i tužilaštvima u Bosni i Hercegovini nisu evidentirane nikakve istrage, optužnice ili presude koje se odnose na krivično djelo javnog poricanja ili opravdavanja genocida, potvrdilo je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine.

Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Jasmin Duvnjak (SDA) tražio je da mu se dostave statistički podaci o broju krivičnih postupaka koji se vode pred sudovima u bh. entitetu FBiH zbog izvršavanja krivičnog djela iz člana 163. stav 5. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Riječ je o članu, odnosno stavu koji kaže da će se osoba koja javno izaziva ili raspiruje narodnosnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima koji žive u FBiH "javnim poricanjem ili opravdanjem genocida, zločina protiv čovječnosti ili počinjenih ratnih zločina utvrđenih pravosnažnom odlukom Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili domaćeg suda kazniti kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine".

Ministar pravde Federacije BiH Mato Jozić je u odgovoru na delegatsko pitanje odgovorio da ministarstvo na čijem čelu se nalazi ne raspolaže statističkim podacima koje traži Duvnjak te predlaže da se o njegovom pitanju izjasni Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH.

U skladu s tim VSTV-u BiH obratila se Vlada Federacije BiH koja je zatražila statističke podatke o broju krivičnih dijela iz člana 163. stav 5. Krivičnog zakona Federacije BiH.

"S tim u vezi, obavještavamo vas da je uvidom u Sistem za automatsko upravljanje predmetima u sudovima i tužilaštvima utvrđeno da do sada u tom sistemu nisu evidentirani predmeti (prijave/izvještaju, naredbe o pokretanju istrage, optužnice ili presude) za krivično djelo iz člana 163. stav 5. Krivičnog zakona Federacije BiH", odgovorio je VSTV BiH.

Ove statistike posebno su zanimljive s obzirom na to da politički predstavnici iz bh. entiteta RS, uključujući i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, redovno u svojim istupima negiraju genocid.