100 godina zatvora
4

U Barceloni izbili protesti nakon izricanja presuda separatistima

FENA
(Foto: EPA-EFE)
Na stotine studenata i građanskih službenika pokrenulo je u ponedjeljak proteste u raznim dijelovima Barcelone nakon izricanja zatvorskih kazni za devet katalonskih separatističkih čelnika.

Demonstranti su blokirali neke ulice u Barceloni, dok su se civilni službenici okupili ispred nekih vladinih zgrada.

"Danas ste prekršili sva njihova prava. Užasno je što Evropa ne djeluje. Ne želim biti Evropljanin. Ne želim biti Španac", izjavio je 60-godišnji civilni službenik Deni Saball dok je protestirao na ulici.

Također je javljeno o protestima u drugim gradovima bogate sjeveroistočne regije.

Vrhovni sud Španije osudio je devet čelnika na kazne od devet do 13 godina zatvora zbog poticanja na nemire i zloupotrebe javnih sredstava. Još troje čelnika je dobilo finansijske globe, ali ne i zatvorske kazne.

Bivši katalonski potpredsjednik Oriol Junqueras izjavio je da je nezavisnost regije od Španije "bliža nego ikada".

Nakon što je osuđen na 13 godina zatvora zbog njegove uloge u nelegalnom pokušaju secesije u 20117., Junqueras je kazao da „mi Katalonci nemamo alterntive“.

Bivši katalonski regionalni predsjednik Carles Puigdemont, koji je pobjegao iz Španije u Belgiju skupa s nekolicinom ostalih nakon neuspjelog pokušaja secesije, objavio je na Twitteru da je zapanjen presudom

"Ukupno 100 godina zatvora. Užasno. Sada, više nego ikada, bit ćemo uz vas i vaše porodice. Za budućnost naših sinova i kćerki. Za demokratiju. Za Evropu. Za Kataloniju", napisao je Puigdemont, prenosi Associated Press.