Kršenje propisa
31

U Banjoj Luci za dva dana sankcionisana 162 vozača i 145 pješaka

SRNA
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Službenici Policijske uprave Banja Luka kaznili su za dva dana 162 vozača zbog nepropuštanja pješaka prilikom prelaska kolovoza, kao i 145 pješaka koji su prelazili kolovoz mimo pješačkog prelaza ili u vrijeme dok je prelazak bio zabranjen svjetlosnim saobraćajnim znakom.

Iz Policijske uprave saopćeno je da su kontrole vršene u četvrtak i petak, 26. i 27. jula, kada je kontrolisano 346 vozača i 145 pješaka, čiji je akcenat bio na odnosu pješak-vozač.

U saopćenju se navodi da je analiziranjem stanja sigurnosti saobraćaja uočeno da su pješaci najugroženija kategorija učesnika u saobraćaju.

Policijski službenici preduzimaju preventivne i represivne mjere s ciljem održavanja, ali i poboljšanja općeg nivoa sigurnosti u saobraćaju.

Policijska uprava Banja Luka apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju zakonske odredbe iz oblasti sigurnosti saobraćaja na putevima, a posebno na vozače da brzinu kretanja vozila prilagode općim uslovima i stanju na putu, uz posebnu pažnju usmjerenu prema pješacima.

Pješacima se ukazuje na neophodnost korišćenja obilježenih pješačkih prelaza ili posebno izgrađenih prelaza prilikom prelaska kolovoza, da ne bi došlo do neželjenih posljedica.