Govorio i Dodik
601

U Banjoj Luci svečana akademija povodom "Dana RS-a", gromoglasan aplauz zbog ordena Putinu

N. V.
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Svečana akademija povodom neustavnog Dana RS-a održana je večeras u Banjoj Luci. Prisustvovali su zvaničnici tog entiteta, kao i iz Srbije te ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov.

Akademija je organizovana u sportskoj dvorani Borik, a osmišljena je tako da se smjenjuju govornici, glumci i muzičari Narodnog pozorišta RS-a i kratki filmovi o Srbima. Uobičajeno, u tim filmovima bilo je mnogo spornih historijskih detalja.

Srbijanski zvaničnici i Igor Kalabuhov (Foto: Predsjednik RS)
Srbijanski zvaničnici i Igor Kalabuhov (Foto: Predsjednik RS)

Na akademiji se obratio predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, a osim njega prisustvovali su ministar policije Bratislav Gašić, ministar vojske Milan Mojsilović te drugi članovi srbijanske vlade. Također su prisustvovala i dva člana crnogorske vlade - ministar finansija Aleksandar Damjanović i ministar pravde Marko Kovač.

Među glumcima koji su govorili našao se i srbijanski glumac Vuk Kostić, koji je kazao kako je "RS postala simbol slobode i opstanka srpskog naroda".

Također se obratio i predsjednik RS-a Milorad Dodik koji je svojih pet minuta iskoristio da govori o entitetu kao državi.

"Mi hoćemo svoju državu. Zašto ne možemo da kažemo da hoćemo svoju državu", rekao je Dodik u jednom trenutku zatim je kazao kako je 9. januara 1992. RS formirana da bi bila nezavisna, a ne u sastavu BiH, ali da se zarad mira moralo pristati na Dejton.

Obraćanje je završio riječima: "Neka živi Republika Srpska, neka živi Srbija, neka živi srpski narod. Živio 9. januar, živjela naša sloboda".

Osim Dodika, tu je i članica Predsjedništva BiH iz RS-a Željka Cvijanović te političari iz RS-a, odnosno Dodikove koalicije. Akademiji je prisustvovao i episkop banjalučki Jefrem kao i potpredsjednik RS-a iz hrvatskog naroda HDZ-ov Davor Pranjić.