Od 14. do 17. juna
0

U Banjoj Luci sve spremno za prvi festival kreativnosti

Piše: D. T.
Banja Luka će od ove godine dobiti svoj prvi festival kreativnosti, pod nazivom Fusion Design Week, koji će se od 14. do 17. juna održati u Domu omladine.

Kako je saopšteno, manifestacija je koncipirana kao festival kreativnosti i inovativnosti koji će ponuditi različite sadržaje iz oblasti grafičkog dizajna, industrijskog produkt dizajna i savremene umjetnosti.

Organizatori festivala su Udruženje građana Evropske konekcije iz Banje Luke i Udruženje anonimnih artista UAA, a projekt je finansirao UNDP-a MDG-F Program kultura za razvoj, a podržao ga je i Grad Banja Luka.

Tokom četiri dana trajanja festivala, na programu su tematske radionice, predavanja, panel diskusije, izložbe i prilike za networking.

Gosti FDW-a će biti utjecajni kreativci sa područja Balkana: Mikser festival - Beograd, Dan D - Zagreb, Mesec Oblikovanja - Ljubljana i Festival Magdalena iz Maribora.

Predavanje na FDW-u će održati Idis Turato iz Rijeke, jedan od najutjecajnijih i najznačajnijih arhitekata u regiji, te Slavimir Stojanović, grafički dizajner iz Beograda, Ivan Levak, industrijski dizajner iz Zagreba, arhitekta Bor Pungerčić, Darjan Panič, grafički dizajner iz Maribora i mnogi drugi.

O tendencijama u oblasti dizajna bit će razgovarano i na panel diskusijama: "Industrijski dizajn i proizvodnja", "Grafički dizajn i vizuelne komunikacije", "Utjecaj festivala na kulturu" i "Komercijalizacija kreativnih proizvoda".

Sve posjetioce FDW-a očekuju i zanimljive izložbe - izložba dizajniranog namještaja firme Artisan, izložba dizajniranog nakita autora iz Skoplja, izložba industrijskog dizajna starih aparata Čajevec, a bit će izloženi i svi radovi nastali na radionicama. Mladi kreativci, učesnici radionica, ovih dana već vrijedno rade u Domu omladine.

U sklopu FDW-a će biti održana i jedinstvena manifestacija Pop Art Market, koja će pružiti priliku svim mladim kreativcima da svoje proizvode plasiraju na tržište, čime se jača ideja da postojanje kreativne industrije može osigurati prihode za ljude koji su uključeni u ovaj sektor.

Kako je saopšteno, na svojevrsnoj kreativnoj pijaci moći će se naći različiti proizvodi, koje će posjetioci moći kupiti.

"Cilj projekta je povećati mobilnost članova kreativne zajednice u BiH, povećati eksponiranje kreativnih proizvoda unutar tržišta BiH i regije te uspostaviti festival, sedmicu dizajna, koja će promovisati Banju Luku kao kreativni i poslovni centar u regiji. Također, festival treba poslužiti kao platforma za umrežavanje, obrazovanje i razmjenu ideja u domenu kreativnih industrija", istakla je koordinatorica projekta Zorica Malešević.

Nakon predavanja i ostalih dnevnih aktivnosti tokom večeri dobar provod u Domu omladine obećavaju domaći muzičari. Ulaz na sva dešavanja je besplatan, a detaljan program nalazi se na internet-stranici www.fusiondesignweek.com.