BiH
2

U Banjoj Luci protest novinara i radnika "Fokusa"

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Radnici banjalučkih dnevnih novina „Fokus“ danas su mirnom protestnom šetnjom ulicama Banje Luke još jednom skrenuli pažnju na tešku situaciju u kojoj se nalaze već mjesecima i neizvjesnu situaciju ko im je vlasnik i hoće li taj list ponovo izaći iz štampe.

Novinari i drugi zaposleni u ovom štampanom mediju nosili su transparetne na kojima je uz fotografiju premijera RS-a Aleksandra Džombića pisalo „Hoćemo da radimo“, zatim „Hoćemo naše plate“, „Ko je lopov u Fokusu“, te transparent na kojem je pisalo „Naše institucije ohrabruju kriminal“.

Poslodavac, a za koga se, kako kažu, na kraju i ne zna ko je tačno, duguje im pet plaća, a nije im uplaćeno više od 30 mjeseci radnog staža.

Zbog svega što se dešavalo u ovoj dnevnoj novini je, navode, 50 porodica dovedeno do ruba egzistencije.

Izvršna urednica "Fokusa" Bobana Kostadinović ukazala je da radnike „Fokusa“ i njihove molbe da im se pomogne da rade i zarade plaće više mjeseci ignoriraju nadležne institucije RS-a.

Stoga su, kaže, morali izaći i na ulicu.

"Morali smo izaći na ulice jer je 50 porodica dovedeno do ruba egzistencije. Doprinosi nam nisu uplaćeni već više od 30 mjeseci za šta najviše snosi odgovornost poslodavac, direktor Zoran Šarenac, prije njega Milorad Janjetović. Jednim dijelom je odgovorna vlast, odnosno Poreska uprava, Fond PIO i Inspekcija, jer nisu tri godine ništa uradili da pritisnu rukovodstvo Fokusa i da plati radnicima ono što su dužni. Neko nije radio svoj posao. Status quo je u preduzeću, poslodavac se ne pojavljuje, ostali smo u neobranom grožđu", kazala je Kostadinović.

Zbog neriješenog statusa ne mogu zaključiti knjižice, niti se prijaviti na biro i naći drugi posao.

"Tražimo od vlasti da nam pomogne da riješimo našu situaciju, jer 50 porodica je dovedeno na rub egzistencije. Nije jasno ko je vlasnik Fokusa, mi u to ne ulazimo, samo hoćemo svoje zarađeno, da nađemo drugi posao ili da neko kupi Fokus pa da nastavimo ovdje da radimo", navela je ona.

Na protestu im se pridružio i predsjednik Sindikata medija i grafičara RS-a Sekul Popović, koji smatra da su radnici "Fokusa" "izvarani i izmanipilirani“ i da je pitanje ko je za to odgovoran i ko je poslodavac u ovom dnevnom listu.

Radnici „Fokusa“ najavili su proteste sve do ostvarivanja svojih zakonom zagarantiranih prava.

Inače, ova privatna dnevna novina u ranijem periodu je dobijala novac iz budžeta RS-a u gotovo svim tranšama podjele granta pomoći medijima, koje je odobravala Vlada RS-a.

Vezani članci