Proizveden u Bratuncu
12

U Banjoj Luci promovisan "Despot", vozilo za obavljanje policijskih i vojnih zadataka

Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba
Tokom parade na Trgu Krajine u Banjoj Luci povodom neustavnog dana Republike Srpske, promovisano je i prvo oklopno vozilo "Despot" koje je proizvedeno u Bratuncu.

Proizvod kompanije Tehnički remont Bratunac (TRB), prema riječima direktora kompanije Slavenka Ristića, predstavlja najprestižniji proizvod te firme.

"Ponosni smo na vozilo, ali i radnike i inžinjere koji su učestvovali u izradi Despota, kao krune četvorogodišnjeg rada fabrike", rekao je Ristić za RTRS i dodao da su u razvoju učestvovali i pripadnici MUP-a RS-a.

On je naveo da je TRB za četiri godine rada ponudio međunarodnom tržištu četiri nova prestižna proizvoda - liniju za proizvodnju municije, mašinu za humanitarno deminiranje, pištolj RS9 i Despota.

Despot je oklopno višenamjensko vozilo s namijenom obavljanja širokog spektra policijskih i vojnih zadataka.

Iz kompanije ističu da se osnovni koncept vozila zasniva se na višenamjenskoj šasiji sačinjenoj od sklopova pogona i prenosa snage, kao i nezavisnom sistemu oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim vremenskim i terenskim uslovima.

"Veoma je modernog dizajna, dužine 6,05 metara i visine 2,7 metara, sa maksimalnom masom od 14 tona. "Despot" dostiže brzinu od 120 kilometara na sat, savladava nagib od 50 stepeni, kao i bočni nagib od 30 stepeni, kreće se i po vodi višoj od jednog metra, bez problema savladava vertikalne prepreke visine do pola metra i potpuno je funkcionalan na temperaturama od minus 40 do 50 stepeni Celzijusa."