BiH
2

U Banjoj Luci postavljen štand sa plakatima podrške Abdiću

Piše: D. T.
Članovi i simpatizeri Demokratske narodne zajednice BiH danas su na Trgu Krajine u Banjoj Luci postavili štand sa plakatima podrške Fikretu Abdiću Babi koji je jutros izašao iz zatvora u Puli.
Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com
Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com
Na štandu se mogu vidjeti plakati podrške nekadašnjem lideru Autonomne pokrajine Zapadna Bosna i prvom čovjeku Agrokomerca, koji su ispisani čestitkama zbog njegovog izlaska iz zatvora.

Plakati i štand su izazvali veliku pažnju prolaznika koji su zastajali da vide o čemu se radi, a neki od Banjalučana su nam rekli da još pamte lik i djelo osuđenog ratnog zločinca.

"Stavovi o Babi su različiti, ali je činjenica da je on bio na čelu privrednog giganta i da je pokušao pomoći narodu u svom rodnom kraju", rekao je za Sarajevo-x.com jedan od penzionera kojeg smo zatekli u centru Banje Luke.

Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com
Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com
Podsjetimo, Fikret Abdić je jutros oko devet sati pušten iz zatvora u Puli pošto je odslužio dvije trećine kazne, odnosno deset godina i devet mjeseci zbog ratnog zločina počinjenog na području bosanske Krajine.

Abdića je Županijski sud u Karlovcu 2003. godine, na osnovu optužnice iz BiH, osudio na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud Hrvatske je kaznu preinačio u 15 godina.