Srušena 1993. godine
1.3k

U Banjoj Luci položen kamen temeljac za izgradnju džamije Arnaudije

Piše: M. K.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Svečanim polaganjam kamena temeljca danas je ozvaničen početak obnove džamije Arnaudije u Banjoj Luci, koja je srušena ratne 1993. godine.

Sredstva za obnovu ovog vjerskog objekta izuzetne kulturne i historijske vrijednosti osigurala je Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH putem Generalne direkcije vakufa Republike Turske. Za obnovu Arnaudije kojoj će biti vraćen autentičan stari izgled, prema procjenama, bit će potrebno između četiri i pet miliona maraka.

"Arnaudija je opomena svima nama da u vremenu zla i neljudi može biti zloupotrijebljen čojek ali , naravno ne može biti zloupotrijebljen i narod, Nikada nemojte kazati njihova džamija ili naša crkva sve su naše džamije i naše crkve i prema njima se trebamo s poštovanjem odnositi”. rekao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

On je svim građanima Banje Luke čestitao Dan grada poručivši da nemamo drugi put nego jedni prema drugima.

"Izgradnja ovakvih objekata kao što je Arnaudija je jedna od stvari kojima ulažemo u budućnost BiH. Ponosan sam i sretan što sam u Banjoj Luci na dan Banje Luke i što prisustvujem izgradnji jednog ovakvog objekta, čestitam Banjalučanima dan njihov grada i želim da se ovaj projekat što prije realizira", rekao je ambasador Turske u BiH Haldun Koc.

Džamija Arnaudija je srušena 1993. godine.

"Božija je milost bila da nama bude suđeno da preuzmemo na sebe obnovu ove džamije i ako Bog da mi ćemo je i obnoviti. Kao što vjerujem znate isti slučaj je i sa obnovom Aladže džamije u Foči. Islam znači mir, ja vjerujem da ćemo mi ponovnom izgradnjom ovih objekata srušenih u ratu pomoći ponovnom uspostavljanju mira i spokoja u ovom mjestu pored toga što ćemo obnoviti jednu bogomolju mi ćemo obnoviti mir i povjerenje na ovim prostorima, Adnan Ertem, direktor Generalne direkcije Vakufa Turske

Poznatu još i pod imenom Defterdarija, Arnaudiju je 1595. godine podigao Hasan efendija, defterdar (ministar finansija) Bosanskog pašaluk. Sagrađena je u Donjem Šeheru nedaleko od poznate Ferhadije džamije, od koje je 16 godina “mlađa”.

Muhedin Spahić, glavni imamam Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka kazao je da je sretan što počinje obnova, odnosno izgradnja jedine do sada ne obnovljene džamije u Banjoj Luci.

"Doživjeli smo hvala Bogu da se počinje graditi jedina ne obnovljana džamija u Banjoj Luci. Arnadudija je pored Ferhadije, džmija historijske i kulturne vrijednosti, baštine, koja upotpunjuje razglednicu Banje Luke, i kako je bitna za Bošnjake, tako je bitna za sve ostale, ljude u ovom gradu i u široj regiji. Ono što je bitno je da će njen izgled biti autentičan staroj Arnaudiji", kazao je Spahić.

Dobijena je potrebna urbanistička saglasnost i ostala neopohodna dokumentacija. U obnovi će biti korišteni i dijelovi srušene džamije što će pomoći da se vrati njen što vjerodostojniji izgled.

U proteklom ratu na području Banje Luke porušeni su svi vjerski objekti islamske zajednice. Od 16 porušenih džamija, sve osim Arnaudije su ili obnovljene ili je njihova obnova u toku.