BiH
0

U Banjoj Luci održana biciklijada povodom Dana Evrope

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Povodom obilježavanja Dana Evrope danas je na banjalučkom Trgu Krajine organizovana revijalna vožnja biciklima pod nazivom “Biciklijada sa zvijezdama”, u kojoj su pored građana učestvovale i poznate javne ličnosti.

Organizatori ovog događaja su EU Info centar i Biciklistički klub BSK iz Banje Luke, uz podršku Gradske uprave. Obilježavanju Dana Evrope prisustvovao je i novi šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars Gunar Vigemark.

"Ovo je izuzetno važan dan za nas, zato što smatramo da su Banja Luka i BiH dio EU iako formalno nisu zemlja članica. Nadamo se da ćete to jednog dana svakako postati. Danas takođe obilježavamo još dva važna datuma - 70 godina od završetka Drugog svjetskog rata i 65 godina od Šumanove deklaracije koja je označila početak onoga što nam je danas poznato kao EU, a gospodin Šuman je tada bio tadašnji ministar vanjskih poslova. Od tada pa do danas smo značajno napredovali. Takođe ću napomenuti da današnji dan k.obilježavamo sa tri biciklističke utrke koje se događaju ovdje u Banjoj Luci, ali i Bihaću i Mostaru", rekao je Vigemark.

Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović istakao je da je mir osnovni uslov razvoja i prosperiteta svake zemlje. Mir, sloboda, pravda i jednakost, istakao je Gavranović, temeljne su vrijednosti EU i zbog toga je za sve u BiH izuzetno značajan Dan Evrope.

"Banja Luka je svakako u Evropi. Mi još putujemo do EU u formalnom smislu. ali povezivanje Banje Luke sa Evropom počelo je prvom željeznicom koja je prije dva vijeka izgrađena na ovim prostorima. To govori da su na ovom prostoru građani opredijeljeni da žive zajedno u miru. Zbog toga je veliko zadovoljstrvo što je specijalni predstavnik EU danas u Banjoj Luci sa grupom ambadsadora. Ovo je poruka da ćemo u ekološkom smislu više jačati naše kompetencije u toj oblasti i uključivati što više ljudi u projekat koji za cilj ima da BAnju Luku pretvori u ekološku oazu", kazao je Gavranović.

Deveti maj je postao evropski simbol koji zajedno sa himnom i zastavom identifikuje politički entitet Evropske unije. Na Savjetu Evropske unije u Milanu 1985. godine je donesena odluka da se 9. maj svake godine obilježava.