BiH
0

U Banjoj Luci od stranog državljanina oduzeti parfemi vrijedni više od 56.000 KM

FENA
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u Banjoj Luci su od jednog stranog državljanina privremeno oduzeli veću količinu parfema, u vrijednosti 56.680 KM.

Vršeći provjere prometa i porijekla robe u Banjoj Luci, ovlašteni službenici UIO, iz banjalučkog Regionalnog centra, pronašli su kod stranog državljanina robu bez ikakve dokumentacije o porijeklu.

Parfemi su oduzeti s obzirom na to da se radilo o robi koja prilikom ulaska u carinsko područije BiH nije bila prijavljena nadležnim carinskim organima za uvozno carinjenje, saopćeno je iz UIO.

Radi se o ukupno 555 komada raznih vrsta parfema (Giorgio Armani, Nina Ricci, Carolina Herrera, Escada, Chanel, Bvlgary i drugi).

S obzirom na to da se radilo o strancu, kontaktirani su pravosudni organi i proveden je prekršajni postupak protiv ove osobe pred nadležnim sudom.

Prilikom vršenja aktivnosti na otkrivanju i oduzimanju robe značajnu ulogu imala je prethodna obuka i donirana oprema putem programa EXBS, podržanim od Vlade SAD-a, naglašavaju iz UIO BiH.