BiH
2

U Banjoj Luci komemoracija i oproštaj od Željka Kopanje

FENA
(Foto: Nezavisne.com)
Od Željka Kopanje, direktora i osnivača "Nezavisnih novina" i većinskog vlasnika "Glasa Srpske", danas su se na komemoraciji oprostili porodica i brojni prijatelji.

Kopanja je iznenada preminuo u ponedjeljak u Univerzitetskom kliničkom centru RS-a u Banjoj Luci.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je u oproštajnom govoru podsjetio na najbitnije događaje iz života i rada Kopanje, ali i napomenuo da je on bio njegov prijatelj.

"Bili smo prijatelji, ali poziv profesionalnog političara i medijskog profesionalca su dva svijeta koja žive u saradnji i sukobu, pa smo tako i Željko i ja živjeli. Ali, uvijek smo nalazili zajednički jezik i mogli da računamo jedan na drugog – naveo je Dodik opraštajući se od direktora i osnivača "Nezavisnih novina", čije mjesto, kazao je", ostaje u historiji RS-a.

Dodao je i da je "Željko Kopanja bio osvjedočeni patriota", koji je rat proveo na frontu kao ratni reporter, a kasnije "postao opsjednut pomirenjem s komšijama i međunarodnom zajednicom te istrajao na koncepciji novina koje će jednako čitati i u RS i FBiH".

"Održavao je intenzivne kontakte s kolegama iz Sarajava i inostranim diplomatama. Bio je neka vrsta našeg neformalnog ambasadora, koji je primao i prenosio poruke, posredovao često i na svoju ruku, predlagao i tražio rješenja", kazao je, između ostalog, entitetski predsjednik i dodao da nakon smrti Kopanje svima ostaju bol, praznina, tuga i ponos.

I šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore podsjetio je da se Kopanja zalagao za istraživačko novinarstvo i dijalog, dok je Sandra Gojković Arbutina, glavna i odgovorna urednica "Nezavisnih novina" uime novinara te medijske kuće obećala da će još istrajnije slijediti Kopanjinu viziju, njegovati sve čemu se on bio posvetio i podredio svoj život, ne mareći za posljedice.

"Znamo da ti je najveća želja da trajemo i nadograđujemo sve što si započeo i da poštujemo tvoju ideju", kazala je Arbutina.

Komemoraciji, koja je održana u Banskom dvoru u Banjoj Luci osim porodice prisustvovali su visoki predstavnik Valentin Inzko, ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack, predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić, predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović, ministri u entitetskoj vladi, glumac Josip Pejaković i mnogi drugi.

Kopanja je rođen je 21. oktobra 1954. godine u Kotor Varoši. Završio je ekonomski fakultet, a novinarsku karijeru započeo je u banjalučkom "Glasu", danas "Glas Srpske", i jedno vrijeme radio je kao novinar beogradskog nedjeljnika "Telegraf".

Odmah nakon rata, 1995. godine, osniva "Nezavisne novine", a 1997. uspostavlja i radio-stanicu Nes radio, a potom sestrinsku kuću Nes Castra.

"Nezavisne novine" 2002. godine otvaraju i vlastitu štampariju.

Kopanja je 22. oktobra 1999. godine preživio atentat, kada mu je pod automobil postavljen eksploziv.

Osnivač je i pokretač niza manifestacija od regionalnog značaja, kao što su "Ličnost godine" i Izbor najboljeg sportiste BiH, ali i neformalnih druženja s ciljem promovisanja dijaloga i poboljšanja međunacionalnih odnosa u BiH.

Bit će sahranjen danas na mjesnom groblju u banjalučkom naselju Pavlovac.