BiH
206

U Banjoj Luci jutros bilo 17 stepeni, temperature u BiH će danas rasti i do 20 stepeni

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U BiH će danas preovladavati umjereno do pretežno oblačno i vrlo toplo vrijeme za ovo doba godine, dok će slaba kiša tokom dana padati u južnim i zapadnim područjima.

Kiša će se poslijepodne proširiti na centralne i sjeverne predjele, dok na krajnjem istoku ostaje suho veći dio dana, a slaba kiša je moguća samo ponegdje uvečer. Također, vjetar će biti umjeren do jak, a na jugu i zapadu ponegdje uz olujne udare. Tokom dana jačina vjetra će slabiti.

Temperatura vazduha izmjerena jutros u 7.00 sati iznosila je: Bjelašnica nula, Višegrad i Goražde tri, Zenica četiri, Han Pijesak šest, Gacko i Kupres sedam, Bijeljina osam, Gradiška devet, Livno i Sokolac 10, Doboj i Bileća 11, Bihać 12, Bugojno, Sarajevo, Trebinje i Mrkonjić Grad 13, Mostar, Neum i Tuzla 14, Zvornik 15, Prijedor 16, Banja Luka 17 stepeni Celzijusa.

Dnevna temperatura iznosit će od 13 do 20 stepeni Celzija. U Sarajevu će biti umjereno oblačno, a dnevna temperatura oko 16 stepeni Celzija.

Slično vrijeme zadržat će se i narednih dana. U srijedu meteorolozi predviđaju pretežno oblačno vrijeme sa kišom u većem dijelu zemlje. Oblinije padavine u južnim i zapadnim područjima. Jutarnje temperature iznosit će od 2 do 9, na jugu do 13, a dnevne od 3 do 10, na jugu i istoku zemlje do 14 stepeni Celzija.

U četvrtak bi trebalo biti pretežno sunčano, dok se u petak očekuje pretežno oblačno vrijeme sa kišom u većem dijelu zemlje. Doćiu će i do pada temperature, te će jutarnje temperature iznositi od -1 do 3, na jugu do 6, a dnevne od 4 do 9, na jugu zemlje do 13 stepeni Celzija.

Nestabilno vrijeme praćeno pojačanim južnim strujanjem i padavinama, kod osjetljivih osoba će uzrokovati poteškoće u vidu glavobolje, nervoze, malaksalosti i dekoncentracije. Hronični bolesnici i meteoropate ne bi trebali pretjerivati sa aktivnostima, naročito u najtoplijim dijelovima dana. Opšta slika će biti lošija u Hercegovini i zapadnim dijelovima zemlje, saopćeno je iz Hidrometeorološkog zavoda BiH.