BiH
1

U Banjoj Luci još nemaju preliminarne podatke o rezultatima izbora

FENA
Aleksandar Radeta (Foto: SRNA)
Aleksandar Radeta (Foto: SRNA)
Prebrojavanje glasačkih listića u Banjoj Luci još nije završeno, pa nisu ni poznati preliminarni rezultati glasanja na lokalnim izborima u ovoj izbornoj jednici, tvrde iz Gradske izborne komisije.

Kasni se, kako obrazlažu, zbog prekida na linijama za unos podataka u bazu Centralne izborne komisije BiH (CIK).

Iako je glasanje završeno još jučer u 19 sati, obrađeno je svega 25 od 35 posto glasova, ali zbog spomenutih problema u Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) nisu u mogućnosti da dođu ni do tih podataka.

"Od protekle noći, oko dva sata, prilikom unosa podataka, linija za unos, putem koje je CIK naložio da unosimo podatke, je u prekidu", ustvrdio je predsjednik banjalučke Gradske izborne komisije Aleksandar Radeta konstatirajući da stoga nemaju preliminarne podatke o rezultatima izbora za najveću izbornu jednicu u RS-u.

"Potpuno smo blokirani, tako da građanima Banje Luke ni kandidatima ne možemo saopćiti preliminarne rezultate", rekao je Radeta.

Dodaje da su „cijelu noć i jutros“ kontaktirali CIK, ali nisu uspjeli „osposobiti“ linije putem kojih treba da unose podatke.

"Praktično, kao da nemamo nikakvih rezultata, jer ne možemo ni tih 25 posto obrađenih da korisimo", kazao je Radeta.

U sličnom problemu, su, tvrdi, još neke općine u BiH, navodeći da ni kolege u Laktašima nisu mogle da završe obradu rezultata jučer završenih lokalnih izbora.

Međutim, i u Doboju je bilo problema s linijama, ali su prebrojali glasove, potvrdio je predsjednik tamošnje Gradske izborne komisije Nenad Paleksić.