Zbog alkohola u krvi
0

U Banjoj Luci iz saobraćaja isključeno 327 vozača

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na području koje pokriva Centar javne bezbjednosti Banja Luka tokom trodnevne kontrole iz saobraćaja je isključeno 327 vozača zbog vožnje pod dejstvom alkohola od 569 alkotestiranih.

Kod 274 vozača utvrđeno je prisustvo alkohola u krvi, a 53 su odbila da budu alkotestirana i svi oni su isključeni iz saobraćaja.

Najveći broj vozača, koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola, zabilježen je na području grada Banjaluka i opštine Prijedor, a najmanje na područje opštine Prnjavor, saopšteno je iz MUP-a Republike Srpske.

Kod 13 vozača utvrđeno je prisustvo dva promila alkohola u krvi, kod 91 vozača između jedan i dva promila, kod 163 od 0,30 do jednog promila, a kod sedam vozača do 0,3 promila.

Za vozače kod kojih je utvrđeno od 0,3 do jednog promila alkohola u krvi propisana kazna je 50 KM i jedan kazneni bod, a od jednog do dva promila kazna je 100 KM, dva kaznena boda i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom u trajanju od mjesec dana.

Kazna za vozače kod kojih je utvrđeno više od dva promila je 400 KM, dva kaznena boda i dvomjesečna zabrana upravljanja vozilom.

U akciju, koja je trajala od 20. do 22. januara, kontrolisano je 1 287 učesnika u saobraćaju.
Akcija je provedena s ciljem preventivnog djelovanja na vozače da ne upravljaju vozilom pod uticajem alkohola, jer na taj način dovode u opasnost sebe i druge učesnike u saobraćaju.