Odlučit će historičari
162

U Banjoj Luci inicirana gradnja spomenika, između ostalog i banu Kulinu i kralju Tvrtku I

A. Ku.
Desno je spomenik kralju Tvrtku koji treba biti postavljen u Sarajevu, ali još nije poznata lokacija
Desno je spomenik kralju Tvrtku koji treba biti postavljen u Sarajevu, ali još nije poznata lokacija
Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković danas je najavio potpuno novi koncept užeg centra grada, prilikom obilaska radova na rekonstrukciji Gajeve ulice.
"Radi se o novoj filozofiji centra grada, a to je da je pješak prioritet u strogom centru", istakao je Stanivuković.

U Gajevoj ulici bit će izgrađena pješačka zona, kako je i ranije najavljeno, što znači da automobili više neće prolaziti ovom ulicom.

"Ovdje ćemo dobiti moderno šetalište, sa malim Trgom i statuama zaslužnim historijskim ličnostima za naš narod", tvrdi Stanivuković.

Nakon što se u medijima pojavila informacija da gradske vlasti razmišljaju o postavljanju spomenika kralju Tvrtku I Kotromaniću na ovoj lokaciji Stanivuković je rekao da još nije odlučeno koja će historijska figura će dobiti svoj spomenik, kao i da će tu odluku će donijeti historičari.

"Postoji mnogo ideja. Jedna od tih je i ta. Tvrtko ima ulicu na Petrićevcu, možda da se se potencijalno ona zamijeni sa ovom, a da bista, ili statua bude Kulinu banu i njegovoj povelji koja bi jasno rekla da naš narod veže korijene za ove prostore i Bosnu i Hercegovinu i koliko je to neodvojivo od identiteta našeg naroda. Imamo snažne incijative i za Dijanu Budisavljević, i za Vasu Pelagića, vladiku Nikolaja Velimirovića, vladiku Platona. Naše sveštenstvo smatra da dio duhovnih ljudi treba da bude u crkvenim dvorištima. Otvorit ćemo širu raspravu", kaže Stanivuković.

Podsjećamo, nakon brojnih odbijenica koje su se odnosile na centar Sarajeva vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva donijeli su Nacrt o promijeni lokacije Tvrtkovom spomeniku u glavnom gradu.



Ukoliko procedura bude uspješna spomenik bi se trebao nalaziti u parku na Pofalićima.