Srušena 1993.
2.4k

U Banjoj Luci danas počinje izgradnja džamije Arnaudija

FENA
Svečanim polaganjem kamena temeljca danas će početi izgradnja Arnaudije, jedine neobnovljene banjalučke džamije.

Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH je putem partnera, Generalne direkcije vakufa Turske, osigurala neophodna sredstva za finansiranje radova na ovom vjersko-kulturnom objektu, koji je prije rušenja ratne 1993.godine, bio na Listi svjetske baštine UNESCO-a.

Za izgradnju Arnaudije, čiji će izgled biti identičan starom, budući da su pronađeni njeni pojedini dijelovi, nakon što je srušena, dobijena je potrebna urbanistička saglasnost i sva druga dokumentacija.

Vrijednost projekta je između četiri i pet miliona KM, a obnova će trajati oko tri godine, s obzirom na to da je riječ o objektu od posebnog značaja.

Na svečanost polaganja temeljca za ponovnu izgradnju Arnaudije pozvano je oko 150 zvanica.

Osim vjerskog dijela, predviđeno je i obraćanje direktora Vakufske direkcije Senaida Zajimovića, generalnog direktora Direkcije vakufa Republike Turske Adnana Ertema, muftije banjalučkog Osmana ef.Kozlića, reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića, a nakon polaganja kamena temeljca bit će proučena i dova.

Defterdarija ili Arnaudija džamija je jedna od 15 u ratu srušenih džamija u Banjoj Luci.

Jedan od potpisnika Ferhad-pašine vakufname, ministar finansija Bosanskog pašaluka - defterdar Hasan efendija podigao je 1595. godine ovu lijepu potkupolnu džamiju poznatu pod imenom Arnaudija ili Defterdarija, koja se nalazila u Donjem Šeheru u Banjoj Luci, nedaleko od Ferhadije džamije.

Arnaudija je bila 16 godina "mlađa" od banjalučke Ferhadije, koja je svečano otvorena u maju prošle godine, nakon obnove koja je trajala nekoliko godina.