BiH
0

U Banjoj Luci Dan bez automobila

FENA
Banja Luka će i ove godine obilježiti 22. septembar, Međunarodni dan bez automobila.

Osnovni cilj obilježavanja Međunarodnog dana bez automobila jeste da se raznim sadržajima i edukativnom kampanjom razvije svijest građana o značaju zdrave životne sredine, promovišući alternativne načine prijevoza te usmjeravajući pažnju na sigurnost u saobraćaju.

U utorak, 22. septembra, u užem centru grada bit će obustavljen saobraćaj od 11.00 do 14.00 sati, Institut za građevinarstvo obavit će mjerenje aerozagađenja i buke 22. i 23. septembra.

Kao i proteklih godina, na Trgu Krajine postavljen je poligon za obuku djece u saobraćaju predškolskog i školskog uzrasta, kao i razni transparenti koji podsjećaju da je 22. septembar Dan bez automobila, a planirani su i drugi sadržaji u koje će biti uključeni najmlađi Banjalučani.

Želja organizatora jeste da se u ovu manifestaciju uključi što veći broj Banjalučana, i mlađih i starijih, kako bi šetnjom kroz centar grada ukazali na potrebu očuvanja životne sredine.

Osim Administrativne službe Grada Banja Luka, obilježavanju Međunarodnog dana bez automobila svojim aktivnostima doprinijet će NVO „Centar za životnu sredinu“, Auto-moto savez Republike Srpske i Institut za građevinarstvo.

Inače, od 16. do 22. septembra, kako propisuje Međunarodna povelja evropske inicijative, traje Evropska sedmica mobilnosti, koja je pokrenuta kao istinska evropska inicijativa i u koju je od 2002. uključen 431 grad i mjesto.

Ovogodišnja zvanična tema Evropske sedmice mobilnosti je „Poboljšajmo gradsku klimu“.

Podsjećanja radi, Grad Banja Luka je prošle godine postao dio velike porodice evropskih gradova „Eurocities“, koji promoviraju održivi razvoj gradova.

Najvažniji ciljevi ove mreže su mobilnost, životna sredina i borba protiv klimatskih promjena.

Osim toga, potpisan je i Sporazum gradonačelnika evropskih gradova kojim se svi oni, pa i Banja Luka, obavezuje da će do 2020. smanjiti emisiju ugljendioksida za najmanje 20 posto.