Zbog velikih gužvi
1

U Banjoj Luci će se sljedeće godine graditi tri kružna toka

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Povećan broj automobila uzrokuje svakodnevno gužve u saobraćaju u Banjoj Luci. Kako bi olakšali odvijanje saobraćaja Grad Banja Luka planira izgraditi tri kružna toka u 2018. godini.

Kružni tokovi će se graditi na raskrsnicama ulica Vase Pelagića, Vladike Platona i Aleje Svetog Save, na spoju Gundulićeve ulice i Aleje Svetog Save, te na spoju Ulice Isaije Mitrovića i Solunske ulice. Urađene su analize koje su pokazale da će kružni tokovi doprinijeti boljem odvijanju saobraćaja.

"Raskrsnica Aleje Svetog Save i Gundulićeve ulice predstavlja važnu tačku na uličnoj mreži grada. S jedne strane nalazi se na poprečnoj vezi istočnog i zapadnog tranzita, a druge strane saobraćaj sa Starčevice preko Venecija mosta dolazi do ove raskrsnice i dalje ide prema centralnog gradskoj zoni", kazali su nam u Gradu Banja Luka.

Postojeća stajališta u Gundulićevoj ulici će biti pomjerena u Aleju Svetog Save kao i stajalište koje se nalazi kod hotela Krajine. Cilj je pomjeriti stajališta s ulice kako bi putnici sigurno uzlazili i izlazili iz vozila bez ometanja saobraćaja. Također, trotoar lijeve strane u ulici Vase Pelagića će biti proširen, a s desne strane će biti pomjereni stubovi ulične rasvjete i kontrolor semafora.

"Koliko će koštati radovi znat će se poslije provedene javne nabavke za izbor izvođača. Javna nabavka trebala bi biti raspisana početkom godine. Što se tiče izvođenja radova, sigurno da će se voditi računa da obustave traju što kraće, odnosno da se radovi završe brzo. Po potrebi, saobraćaj će biti preusmjeravan u druge ulice, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena. Sigurno i da očekujemo razumijevanje i strpljenje vozača za vrijeme izvođenja radova", kazao nam je Milenko Šajić, koorodinator za saradnju sa sredstvima informisanja Grada Banja Luka.

Za radove na raskrsnicama ulica Vase Pelagića, Vladike Platona i Aleje Svetog Save, te Gundulićeve ulice i Aleje Svetog Save je urađena projektno-tehnička dokumentacija i trenutno se radi na prikupljanju neophodnih saglasnosti za građevinsku dozvolu. Za kružni tok u raskrsnicama ulice Isaije Mitrovića i Solunske ulice u toku je priprema tehničke dokumentacije.

Sljedeće godine bit će završeni kružni tok na banjalučkom Rebrovcu, kao i spoj istočnog tranzita.