Bošnjački predstavnici
0

U Banjaluci sutra o prefiksu "bosanski"

FENA
Potpredsjednik Republike Srpske Adil Osmanović zakazao je za sutra 13. jula, sastanak na temu „Zauzimanje stavova u pogledu odluke Ustavnog suda RS-a da se Zakonom o lokalnoj samoupravi RS-a briše prefiks 'bosanski' iz naziva općina Bosanski Brod i Bosanska Kostajnica“.

Osmanović će o tom pitanju razgovarati s potpredsjednikom Narodne skupštine RS-a Šefketom Hafizovićem, predsjedavajućim Vijeća naroda RS-a Dževadom Osmančevićem i predsjednikom Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Edinom Ramićem te predsjednicima klubova poslanika SDA - SDP, te Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

Sastanak će se održati u Kabinetu potpredsjednika RS-a u Banjoj Luci.

Radi podsjećanja, Vijeće za zaštutu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a donijelo je 8. jula odluku da Zakon o lokalnoj samoupravi RS-a, kojim se briše prefiks „bosanski“ iz naziva općina Brod i Kostajnica, ne vrijeđa vitalni nacionalni interes Bošnjaka, s tim da je svoje mišljenje izdvojio predsjednik Suda Mirko Zovko.

Delegati Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a nezadovoljni tom odlukom najavili su žalbu ovaj put pred Ustavnim sudom BiH.

Šef Kluba bošnjačkih delagata u Vijeću naroda RS-a Edin Ramić izjavio je ranije Feni da će se za njega Bosanski Brod i Bosanska Kostajnica uvijek tako zvati te naglasio da nisu tačne tvdnje predsjednika Narodne skupštine RS-a da nije moguće pokrenuti žalbu na Zakon o lokalnoj samoupravi RS-a pred Ustavnim sudom BiH.

„Očigledno da predstavnici Narodne skupštine RS-a imaju dobru konekciju s Ustavnim sudom RS-a i veoma često daju tumačenja kao da su sudije tog suda, a ne predstavnici Parlamenta. Sreća je da nekada njihova pravna tumačenja ne budu baš ispravna i da ima i onih koji na kraju mogu odlučiti o njihovim pravnim kvalitetima i ocjeniti odluke koje oni donose“, kazao je Ramić.

Poručio je da će za njega Bosanski Brod i Bosajnska Kostajnica to uvijek i biti, bez obzira što su u Zakonu o lokalnoj samoupravi predviđene i kazne za one koji se ne budu pridržavali novih naziva, bez prefiksa "bosanski".

„Te represivne mjere pokazuju krajnje namjere zakonodavca, Skupštine, koji pokušava sofisticirano sprječiti povratak i povratnike da ostvaraju svoja Ustavom zagarantirana prava“, ukazuje Ramić i navodi da će sadašnji naziv ostati isti i za građane Bošnjake koji su rođeni u Bosanskom Brodu i Bosanskoj Kostajnici, u njima žive i tu će, vjerovatno, biti i sahranjeni.

„Oni neće nikada pristati da im neko silom donese rješenja o nazivu njihovih gradova. Ovo sve očigledno služi kao pritisak na povratnike“, naglasio je on.

Klub Bošnjaka najavluje i apelaciju o ustavnosti Poslovnika o radu Ustavnog suda RS-a. „Taj poslovnik, kako je trenutno koncipiran, totalno obesmišljava postojanje Vijeća naroda RS-a i nacionalnih klubova koji nisu u mogućnosti da institucionalno zaštite interese naroda koji predstavljaju, već je uspostavljen princip preglasavanja po kojem se bošnjački poslanici preglasavaju u Skupštini RS-a, pa u klubovima Vijeća naroda, a onda se i na Ustavnom sudu također vrši preglasavanje bošnjačkih sudija“, rekao je Ramić.