{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Banjaluci sutra o prefiksu "bosanski"

F
12.7.2009. u 14:24
0
26
U Banjaluci sutra o prefiksu "bosanski"
0
U Banjaluci sutra o prefiksu "bosanski"
Potpredsjednik Republike Srpske Adil Osmanović zakazao je za sutra 13. jula, sastanak na temu „Zauzimanje stavova u pogledu odluke Ustavnog suda RS-a da se Zakonom o lokalnoj samoupravi RS-a briše prefiks 'bosanski' iz naziva općina Bosanski Brod i Bosanska Kostajnica“.
Osmanović će o tom pitanju razgovarati s potpredsjednikom Narodne skupštine RS-a Šefketom Hafizovićem, predsjedavajućim Vijeća naroda RS-a Dževadom Osmančevićem i predsjednikom Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Edinom Ramićem te predsjednicima klubova poslanika SDA - SDP, te Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

Sastanak će se održati u Kabinetu potpredsjednika RS-a u Banjoj Luci.

Radi podsjećanja, Vijeće za zaštutu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a donijelo je 8. jula odluku da Zakon o lokalnoj samoupravi RS-a, kojim se briše prefiks „bosanski“ iz naziva općina Brod i Kostajnica, ne vrijeđa vitalni nacionalni interes Bošnjaka, s tim da je svoje mišljenje izdvojio predsjednik Suda Mirko Zovko.


Delegati Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a nezadovoljni tom odlukom najavili su žalbu ovaj put pred Ustavnim sudom BiH.

Šef Kluba bošnjačkih delagata u Vijeću naroda RS-a Edin Ramić izjavio je ranije Feni da će se za njega Bosanski Brod i Bosanska Kostajnica uvijek tako zvati te naglasio da nisu tačne tvdnje predsjednika Narodne skupštine RS-a da nije moguće pokrenuti žalbu na Zakon o lokalnoj samoupravi RS-a pred Ustavnim sudom BiH.

„Očigledno da predstavnici Narodne skupštine RS-a imaju dobru konekciju s Ustavnim sudom RS-a i veoma često daju tumačenja kao da su sudije tog suda, a ne predstavnici Parlamenta. Sreća je da nekada njihova pravna tumačenja ne budu baš ispravna i da ima i onih koji na kraju mogu odlučiti o njihovim pravnim kvalitetima i ocjeniti odluke koje oni donose“, kazao je Ramić.

Poručio je da će za njega Bosanski Brod i Bosajnska Kostajnica to uvijek i biti, bez obzira što su u Zakonu o lokalnoj samoupravi predviđene i kazne za one koji se ne budu pridržavali novih naziva, bez prefiksa "bosanski".

„Te represivne mjere pokazuju krajnje namjere zakonodavca, Skupštine, koji pokušava sofisticirano sprječiti povratak i povratnike da ostvaraju svoja Ustavom zagarantirana prava“, ukazuje Ramić i navodi da će sadašnji naziv ostati isti i za građane Bošnjake koji su rođeni u Bosanskom Brodu i Bosanskoj Kostajnici, u njima žive i tu će, vjerovatno, biti i sahranjeni.

„Oni neće nikada pristati da im neko silom donese rješenja o nazivu njihovih gradova. Ovo sve očigledno služi kao pritisak na povratnike“, naglasio je on.

Klub Bošnjaka najavluje i apelaciju o ustavnosti Poslovnika o radu Ustavnog suda RS-a.
„Taj poslovnik, kako je trenutno koncipiran, totalno obesmišljava postojanje Vijeća naroda RS-a i nacionalnih klubova koji nisu u mogućnosti da institucionalno zaštite interese naroda koji predstavljaju, već je uspostavljen princip preglasavanja po kojem se bošnjački poslanici preglasavaju u Skupštini RS-a, pa u klubovima Vijeća naroda, a onda se i na Ustavnom sudu također vrši preglasavanje bošnjačkih sudija“, rekao je Ramić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: