Nova gripa
0

U Banjaluci hospitalizovana i 14-mjesečna beba

SRNA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Na Klinici za infektivne bolesti u Banjaluci nalaze se trenutno četiri pacijenta oboljela od gripe A sa srednje teškom kliničkom slikom, među kojim i jedna 14-mjesečna beba.

Infektolog sa Klinike Ivanka Šego rekla je danas novinarima u Banjaluci da je ostalo troje pacijenata mlađe životne dobi, školskog i srednjoškolskog uzrasta.

"Ovi pacijenti su uglavnom zahtjevali hospitalizaciju",  rekla je Šego. 

Šego je rekla da se 14 mjesečna beba oporavlja,  te da je zbog dodatnih komplikacija odnosno simptoma koji se javljaju u toku influence,  smještena  na Kliniku  i istakla da nema nikakve opasnosti za njeno zdravlje.

"Svi hospitalizirani se tretiraju antivirusnim lijekom, što je u ovom slučaju 'tamiflu'", rekla je Šego i dodala da Klinika raspolaže sa dovoljnim količinama doza lijeka, kao i brzih testova.

Ona je navela da se  stanje pet pacijenata stalno   nadgleda  jer oni  po ugovorenom terminu dnevno dolaze   na Kliniku  radi   kontrola  i laboratorijskih   analiza.    

 Šego kaže   da je u  Republici Srpskoj  od juna mjeseca je putem brzog testa registrovano 32 slučaja zaraze novim   gripom,    od čega je 12 potvrđeno na Institutu  "Torlak". 
"Inače radimo reteste na Institutu u 'Torlaku' za potvrdu, jer svaki brzi test nemora biti dijagnostički ispravan“, rekla je Šego, ističući da su uglavnom svi retesti do sada dolazili pozitivni.

Šego je istakla da je Klinika za infektivne bolesti Kliničkog centra Banjaluka u potpunosti spremna  za mogući talas širenja gripa izazvanog H1N1, da raspolaže sa dovoljnim kapacitetom da može primiti nadolazeće pacijente.

"Mi ne mislimo u bolnici primati lakše bolesnike. Ti bolesnici prije svega treba da ostaju na nivou porodičnog ljekara i njegovog nadzora, trijaža treba biti ta koja je u našem kriznom štabu određena da se dominacija i najveća problematika stavlja na primarnu zdravstvenu zaštitu", rekla je Šego. 

Ona  ističe  da je trenutno veći priliv pacijenata zbog uglavnom loše koordinacije primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, izrazivši očekivanje da će to biti riješeno.

"Terapija kod srednje teških i lakših slučajeva je simptomatska kod svake gripe", rekla je Šego, ističući da će se hospitalizirati teški bolesnici sa nekom predisponirajućom bolešću, prije svega hroničnom bolešću.

Šego je  istakla da su kao mjera predostrožnosti na Klinici za infektivne bolesti zabranjene posjete,  te da svi zaposleni nose zaštitne maske. 
Ona je istakala za sada nije bilo nikakvih komplikacija i dodala da između simptoma sezonskog i novog gripa nema razlike.

"Sezonska gripa i nova gripa su bolesti respiratornog sistema praćena visokom temperaturom, opštom slabošću, bolovima u mišićima, gubitkom apetita", rekla je Šego i dodala da se po simptomima ne može razlikovati da li je riječ o sezonskom ili novom gripu.

Šego je rekla da se svakom pacijentu sa ovakvim simptomima, za sada radi brzi test, jer se još uvijek ne radi o velikom broju takvih slučajeva u populaciji , a kada to bude većih razmjera, što je prema njenim riječima normalno očekivati, neće se raditi ni brzi test, već se vezati samo za klinički sliku bolesti i epidemiološke podatke.

        "Izuzetno su važne opšte higijenske mjere prevencije", rekla je Šego i naglasila da je veoma važno češće provjetravanje prostorija, detaljno i što češće pranje ruku sapunom i zaštita pri svakom kihanju i kašljanju, kao i brojne druge mjere zaštite.