Status quo u Prači
169

U azil za pse "uložili" 1,4 miliona KM, a nisu imali registriranu djelatnost

Piše: Ibro Čavčić
Foto: Arhiv/Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Prihvatilište za napuštene i izgubljene životinje u Prači, nastalo kao rezultat ugovora predstavnika firme Murai-komerc d.o.o. i Vlade Kantona Sarajevo, iz 2012. godine, trenutno je u "statusu quo", najpogubnijem za zatvorene životinje. Dugogodišnja trakavica između dvije strane postala je slučaj za Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu.

Firma Murai-komerc d.o.o. iz Vogošće, u vlasništvu Muriza Alića, od 2011. godine pregovara s predstavnicima kantonalnih ministarstava i devet općina s područja Kantona Sarajevo o iznajmljivanju kompleksa objekata skloništa za napuštene životinje u Prači, kao i pružanja usluga higijenskih servisa.

Od tada su, tvrde, uložili 1,4 miliona KM u azil u Prači. Pritom nisu imali registriranu djelatnost za pružanje tražene vrste usluga i neophodnu saglasnost.

Bez saglasnosti za obavljanje predmetne djelatnosti

Klix.ba je došao u posjed dokumenta Pravobranilaštva Kantona Sarajevo iz 2015. godine, u kojem su dali pravno mišljenje po zahtjevu Ministarstva komunalne privrede, nakon što im je dostavljena sva potrebna dokumentacija dvije ugovorene strane.

"Iz dostavljenog dijela tenderske dokumentacije vidljivo je da izabrana firma uopće nije imala registriranu djelatnost za pružanje tražene vrste usluga u skladu sa Zakonom o registraciji poslovnih subjekata, niti su imali saglasnost za obavljanje predmetne djelatnosti izdato od nadležnog organa, što je bio jedan od preduslova postavljenih u ponudi pregovaračkog postupka", stoji u izjašnjenju Pravobranilaštva Kantona Sarajevo, a cijeli dokument možete pročitati u fotogaleriji.

Direktor firme Murai-komerc d.o.o. Muriz Alić, međutim, negira te navode, kazavši da je mišljenje Pravobranilaštva Kantona Sarajevo dezinformacija.

"To je dezinformacija, itekako smo imali registriranu djelatnost, građevinske dozvole, izvršili tehnički prijem... To je potpuna dezinformacija", kazao je Alić u telefonskoj izjavi za Klix.ba.

Sporazum nikada nije stupio na snagu

Potpisnici Sporazuma o sufinansiranju iznajmljivanja kompleksa objekata skloništa za napuštene i izgubljene životinje su u novembru 2012. godine formirali zajedničku Komisiju za provođenje procedura javne nabavke usluga higijenskog servisa i skloništa za napuštene i izgubljene životinje u Prači.

Na prijedlog komisije ugovor iz 2012. godine trebalo je da bude zaključen između Grada Sarajevo, Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i svih devet općina na području Kantona Sarajevo, kao zajedničkog ugovornog organa i izabranog ponuđača Murai-komerc d.o.o. Vogošća.

Međutim, sporazum je potpisan samo između predstavnika davaoca usluga Murai-komerca d.o.o. i Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i Ministarstva prostornog uređenja zaštite okoliša Kantona Sarajevo te predstavnika Općine Centar Sarajevo. Zbog toga Pravobranilaštvo Kantona Sarajevo smatra da ugovor nikada nije ni stupio na snagu.

"Članom XIV predmetnog ugovora je predviđeno da on stupa na snagu potpisivanjem ovlaštenih zastupnika ugovornih strana. Prema mišljenju ovog pravobranilaštva, predmetni ugovor nikada nije ni stupio na snagu, jer ga nisu potpisali svi učesnici - potpisnici sporazuma, čiji su članovi izabrani u Komisiju za javne nabavke i koji su zajednički ugovorni organ u odnosu na ponuđača", stoji u izjašnjenju pravobranilaštva.

Ukupan ulog od 1.441.026,81 KM

Klix.ba je također došao u posjed dokumentacije iz firme Murai-komerc, upućene 2014. godine Vladi Kantona Sarajevo, u kojoj se navodi da su 2011. godine osigurali Urbanističku saglasnost za izgradnju skloništa za napuštene pse za potrebe Kantona Sarajevo, kao i da su 2012. osigurali građevinsku dozvolu.

"U skladu s navedenom građevinskom dozvolom firma je izgradila prihvatilište vlastitim sredstvima i stavila ga na raspolaganje supotpisnicima sporazuma te je 31. marta 2012. godine osiguran tehnički prijem. Na izgrađenom kompleksu od 4.294,30 metara kvadratnih, neto površine građevinskog objekta 2.995,43 metara kvadratnih izvršeno je ukupno ulaganje u građevinski objekt u iznosu od 1.165.746,41 KM, uvećano za infrastrukturne priključke, prateće objekte i opremu u iznosu od 275.280,41 KM, tako da ukupna ulaganja iznose 1.441.026,81 KM", stoji u dokumentu nazvanom "Hronologija dešavanja za Prihvatilište u Prači".

U dokumentu se dalje navodi da je tu investiciju finansirala isključivo firma Murai-komerc d.o.o. bez bilo kakvih ulaganja supotpisnika sporazuma.

Kolateralna šteta

Direktor firme Murai-komerc d.o.o. Muriz Alić kazao je za Klix.ba da je njegova firma u vrlo lošem finansijskom stanju upravo zbog dogovora u vezi s Prihvatilištem za napuštene i izgubljene životinje u Prači.

"Niko nam ne plaća ništa. Svi se drže tog ugovora. Svi uredno od nas traže uslugu i mi uredno pružamo uslugu, a sve ovo vrijeme koje je iza nas uredno servisiramo i vraćamo naš kredit. Zbog azila je naše poslovanje postalo upitno. Sve je rezultat nemarnosti i ne znam kakvih interesa da pružamo uslugu, a da se to ne može pravno uokviriti onako kako je to predviđeno", kazao je Alić.

Direktor firme Murai-komerc je potcrtao da su u svemu čista kolateralna šteta zato što svojim sredstvima pružaju uslugu, a ništa ne naplaćuju.

"Pružamo uslugu, a ništa ni od koga ne naplaćujemo. To je problem. Mi smo 25 intervencija pisali Kantonu Sarajevo i svim potpisnicima sporazuma da nam daju rješenje šta da uradimo s psima. Mi bismo bili najsretniji da izađemo iz toga, da to ne radimo. Ne može se to više izdržati. Nema niko u državi ko to finansira. To nijedna firma ne može izdržati", zaključio je Muriz Alić.

Status quo, "niko" nije odgovoran

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kazao je za Klix.ba da je riječ o ogromnom problemu koji je cijeli kanton doveo između dvije krajnosti.

"Jedna krajnost su sve sumnjive radnje u prošlosti kada je riječ o azilu, koje smo mi prijavili tužilaštvima, a druga krajnost je nužnost nabavke azila. To je jedina stvar koja fali da bi se stvari rješavale na normalan način. Vlada trenutno nije u prilici da upravlja tim azilom, jer tamo je samo dio podstanara. Od svih supotpisnika sporazuma o azilu jedino smo mi ispunjavali svoje obaveze, drugi nisu", kazao je Konaković za Klix.ba.

Istakao je da bi izgradnja novog azila značila pauzu od nekoliko godina, a da je želja predstavnika Vlade KS da upravljaju prihvatilištem u Prači.

"Drugih adekvatnih prihvatilišta nema. Želja predstavnika Vlade KS je ili da upravljaju azilom u Prači, ili da kupe novi azil. Ali bitno nam je da mi njim upravljamo, da imamo veterinare i da garantujemo za sve što se tamo dešava. Mi nemamo nikog svog u tom azilu u Prači i onda nam se šalju neke slike za koje se osuđuje Vlada KS", zaključio je premijer Elmedin Konaković.