BiH
0

U avgustu počinje obnova trolejbuske trase prema Vogošći

FENA
Radovi na revitalizaciji trolejbuske trase prema Vogošći trebali bi početi najkasnije u avgustu ove godine, a vrijednost tog projekta procjenjuje se oko 3,5 miliona KM, saopćeno je iz GRAS-a.

Infrastruktura trolejbuske linije prema Vogošći u potpunosti je uništena u toku rata, pa je neophodno izvršiti montažu kontaktne mreže, sanaciju i zamjenu uništenih stubova mreže, ugraditi novu elektro mašinsku opremu, izvršiti građevinske radove na objektima elektrovučnih podstanica, radove projektovanja i nadzora i dr.

Iz GRAS-a podsjećaju da je u regionu Ligurija u Italiji u martu 2001. godine pokrenut projekat ,,Liguria-Balcans-saradnja za konkretan razvoj komunalnih službi" koji finasira Evropska zajednica. Preko ovog projekta komunalne firme iz regiona Liguria uspostavljaju saradnju sa javnim komunalnim firmama iz Bugarske, Rumunije, Albanije i Bosne i Hercegovine.

Privredna delegacija regiona Liguria posjetila je Sarajevo krajem novembra prošle godine kada je dogovoreno pokretanje Projekta izgradnje trolejbuske mreže i uspostavljanja trolejbuskog saobraćaja za Vogošću. Dogovoreno je da se uz stručnu pomoć GRAS-a izradi program tehničkog i ekonomskog dijela projekta.

U martu ove godine na poziv predstavnika talijanske pokrajine Liguria delegacija GRAS<< a prisustvovala je trodnevnoj konferenciji u okviru koje je potpisan Sporazum o saradnji i realizaciji projekta uspostave troiejbuskog saobraćaja za Vogošću. Sporazum je potpisan između GRAS-a i prevozničke firme ATC iz grada La Spezie, partnera u ovom projektu.

Finasiranje projekta bi trebalo biti izvršeno 80 posto od provincije La Spezia i Evropske zajednica i 20 posto od GRAS-a i Kantona Sarajevo.

Delegacija stručnjaka i inžinjera iz italijanske pokrajine Ligurija, grada la Specie, prošle sedmice ponovo je posjetila GRAS-u i obišla dionicu na kojoj će ponovo biti uspostavljenja trolejbuska linija za Vogošću. Izvršili su određena ispitivanja da bi se ustanovili neophodni radovi za uspostavljanje te linije.

Revitalizacija trolejbuske trase za Vogošću je projekat koji je izuzetno značajan u smislu boljeg povezivanja rubnih dijelova grada sa gradskom jezgrom i unapređenja kvaliteta javnog gradskog prevoza u Kantonu Sarajevo.