{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U avgustu 17 mrtvih na cestama u FBiH

S
28.8.2007. u 17:00
0
0
U avgustu 17 mrtvih na cestama u FBiH
0
U avgustu 17 mrtvih na cestama u FBiH
U četiri sedmice mjeseca avgusta, u Federaciji BiH dogodilo se 1859 saobraćajnih nesreća. Tokom tih 28 dana, život je izgubilo 17 osoba. Najviše saobraćajnih nesreća bilo je u Sarajevskom, a najmanje u Bosansko-podrinjskom kantonu.
Tokom prve četiri sedmice mjeseca avgusta u Sarajevskom kantonu dogodilo se 527 saobraćajnih nesreća sa dvije ljudske žrtve. Prema podacima Federalnog MUP-a, u ovom kantonu zaustavljeno je 250 vozača koji su motornim vozilom upravljali u alkoholiziranom stanju.

Tuzlanski kanton je u gore navedenom periodu imao 398 saobraćajnih nesreća, dok su 53 vozača bila u alkoholiziranom stanju.

U Zeničko-dobojskom kantonu dogodilo se 305 saobraćajnih nesreća. U njima su je život izgubilo sedam osoba. Kako su nam rekli iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, na bezbjednost saobraćaja na području tog kantona u velikoj mjeri utječe i činjenica da kroz kanton prolazi magistralni put M-17. Pošto je taj put veza od sjevera prema jugu, opterećen je velikim brojem vozila u tranzitu. Kao najčešće uzroke saobraćajnih nesreća navode neprilagođenu brzinu, nepropisno preticanje te vožnju pod utjecajem alkohola. Jedan od većih problema jeste i stanje u kojem se putevi nalaze, što u znatnoj mjeri utječe na sigurnost saobraćaja.

U Srednjobosanskom kantonu četiri osobe su smrtno stradale u 133 saobraćajne nesreće.

Hercegovačko-neretvanski kanton je imao 174 saobraćajne nesreće i jednu ljudsku žrtvu, Zapadno-hercegovački kanton 71 nesreću bez ljudskih žrtava, Kanton10 -117 nesreća sa jednom izgubljenim životom, Posavski kanton 32 nesreće, Unsko-sanski 58 saobraćajnih nesreća te Bosansko-podrinjski 10 saobraćajnih nesreća i jednom ljudskom žrtvom.

Prema podacima Federalnog MUP-a, u alkoholiziranom stanju uhvaćeno je 835 vozača.

U prvih šest mjeseci 2007. godine na saobraćajnicama u Federaciji BiH živote je izgubilo 106 osoba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: