100.000 dolara
434

U Australiji uhapšen Jasmin ef. Bekrić, optužen da je zloupotrijebio novac za dobrotvorne svrhe

D. Be.
Jedan vjerski lider u Sydneyju uhapšen je zbog sumnje da je zloupotrijebio blizu 100.000 dolara koje su bile namijenjene za dobrotvorne svrhe. Kako nam je nezvanično potvrđeno, riječ je od muftiji Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji Jasminu ef. Bekriću.

Australski mediji javljaju da je 55-godišnjak optužen nakon istrage o navodnim zloupotrebama sredstava koja su bila namijenjena za dobrotvorne svrhe u zapadnom dijelu Sydneyja.

Ranije ove godine policijski službenici zajedno s detektivima pri Odjelu za finansijski kriminal započeli su istragu povodom prijava da je "vjerski lider učestvovao u lažnim aktivnostima".

Tokom istrage policija je otkrila da je muškarac navodno osnovao vjersko vijeće i prikupljao donacije od zajednica iz cijele Australije namijenjene dobrotvornim organizacijama u inostranstvu.

"Nakon opsežnih istraga jutros oko 7 sati policija je izvršila pretres na adresi u ulici Alan, Yagoona, gdje je uhapsila 55-godišnjeg muškarca", navodi se u saopćenju policije NSW, prenose australski mediji.

Policija je objavila fotografije hapšenja muškarca u njegovoj kući, a kako nam javljaju naši građani koji žive u Sydneyju, riječ je o Bekriću i njegovoj kući, u koju su upali maskirani policajci s dugim cijevima.

"Tokom pretresa službenici su zaplijenili dokumentaciju relevantnu za istragu, 6.500 dolara gotovine i palicu koja će biti podvrgnuta daljnjem ispitivanju", saopćeno je.

Muškarac je odveden u policijsku stanicu Bankstown, gdje je optužen po sedam tačaka - nelegalno sticanje finansijske koristi prevarom, tri tačke za davanje lažne izjave za sticanje koristi i posjedovanje oružja bez dozvole.

Policija sumnja da je uhapšeni još od 2009. godine pronevjerio dobrotvorna sredstva u iznosu od oko 100.000 dolara i lažno je prijavljivao informacije Fair Tradingu.

Muftija ef. Bekrić s reisu-l-ulemom ef. Kavazovićem
Muftija ef. Bekrić s reisu-l-ulemom ef. Kavazovićem

Bekrić je, kako saznajemo, pušten uz kauciju da se brani sa slobode jer je sud zatvoren za ovakve slučajeve do 21. oktobra 2021. godine zbog pandemije koronavirusa.