BiH
3

U Australiji održana komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici

FENA
Adelaide
Adelaide
Ambasador BiH u Australiji Damir Arnaut učestvovao je u komemoraciji genocida u Srebrenici koju je upriličila bh. zajednica u Adelaidu (BHMZSA).

Komemoraciji su također prisustvovali članovi Parlamenta Australije Tony Zappia i Steve Georganas, brojni zvaničnici savezne države Južna Australija, poput zamjenika guvernera Hieu Van Le, ministrice za multikulturna pitanja Jennifer Rankin, predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Michaela Atkinsona, članice gornjeg doma Parlamenta Jing Lee, gradski vijećnici, te blizu 300 bh. građana.

Ambasador Arnaut se posebno zahvalio Zappiji na pomoći koju mu je pružio pri zagovaranju rezolucije o genocidu u Srebrenici u Parlamentu Australije, kao i na dirljivom obraćanju kojim je Zappia tada podržao tu rezoluciju.

Ambasador Arnaut je podcrtao da činjenica da je od trenutka kada je predočio ovu inicijativu federalnim zastupnicima do njenog jednoglasnog usvajanja prošlo manje od šest mjeseci jako puno govori o australskim vrijednostima.

Australski zvaničnici su istakli da je genocid u Srebrenici najveći zločin od 2. svjetskog rata, te da su ovakve komemoracije jedan od načina kojim se osigurava da se takvo nešto nikada ne ponovi, saopćeno je iz Ambasade Bosne i Hercegovine u Canberri, Australija.