BiH
31

U Australiji obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Klix.ba
Bosanskohercegovačka zajednica u Australiji obilježila je Dan nezavisnosti BiH nizom prigodnih manifestacija.

Koordinaciono tijelo bh. udruženja za Novi Južni Vels je u prostorijama BH centra u Sydneyju priredilo cjelovečernji program u subotu 28. februara.

U društvu predstavnika bh. zajednice bili su Cris May, počasni konzul BiH u Sydneyju, David Clarke, član Zakonodavnog vijeća Novog Južnog Velsa i parlamentarni sekretar za pravdu; Peter Risteski, zamjenik predsjednika Općine Liverpool, Malekeh Michels iz Stranke Zelenih i Catherin Von Dinklage iz organizacije Universal Peace Federation.

David Clarke
David Clarke

Poslije himni Australije i Bosne i Hercegovine i tradicionalnog pozdrava predstavnika aboridžinske zajednice, prisutnima se obratio Safet Alispahić, sekretar Australske unije bh. asocijacija (AUBHA). Usliijedila su obraćanja i drugih zvaničnika Emina Šerifovića, predsjednika BH Centra Sydney i Saliha ef. Mujala, glavnog imama za Australiju.

Dr. Nijaz Sofić je u sažetom političkom osvrtu podcrtao važnost Dana nezavisnosti za našu prvu državu, a Izeta Zečević je u kratkoj sociološkoj analizi podvukla fakte o identitetu i integritetu bosanske zajednice u Sydneyju.

David Clarke, član Parlamenta Novog Južnog Velsa, je bez sumnje dobio najviše aplauza, pokazavši da dobro poznaje prilike u BiH i njene ljude u Australiji, kao čestite i poštene članove australskog društva.

U drugom dijelu programa Ibro Suhopoljac je recitovao svoje dvije najnovije pjesme, sa osebujnim i istančanim smislom za pjesnički izraz, lepršavo opisavši svu ljepotu bosansku, sokake, pendžere i avlije, staru majku i oca, kojima pozni dani života bješe prekinuti i u gorčinu pretvoreni.

Safet Alispahić
Safet Alispahić

KUD Zambak je sa svojim najmlađim uzrastom prezentirao kolaž folklornih igara, dok su Himzo Čengić, Senad Dulić i "Sydney sevdah" uljepšali atmosferu sa izvođenjem pjesmama biranih za ovu priliku.

Na svečanoj akademiji u Brisbanu, pored članova bh zajednice, prisutni su bili ambasador BiH u Australiji Bakir Sadović, Grahham Perrett, član Federalnog parlamenta i Duncan Pegg, član Paralementa Queenslanda.

Između ostalih, u programu su učestvavali učenici bosanske dopunske škole, novinar Alija Resulović, imam Sifet Omerović i prof. Sadil Mehmedović iz Srebrenika, koji kao gost boravi u Australiji.

Učenici bosanske škole u Melbournu su obradili temu o Danu nezavisnosti BiH, a članovi Udruženja Bosanski ljiljan u Geelongu su na paradi “Pako Festa” pokazali dio bh. tradicije.

U čast 1. marta bh. nogometni klubovi su odigrali i nekoliko revijalnih utakmica u Perthu, Melbournu i Brisbanu.