Općina Centar
245

U augustu otvaranje novog Centra za zdravo starenje

Klix.ba
Zvanično otvaranje novog Centra za zdravo starenje namijenjenog građanima treće životne dobi iz općina Centar i Stari Grad planirano je za početak augusta ove godine.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je 3. jula 2017. godine, zajedno sa saradnicima, obišao prostorije ovog centra u Ulici Muhameda Kantardžića 3 (zgrada ''Svjetlosti'') gdje je upoznat sa dosadašnjom dinamikom izvođenja radova na rekonstrukciji pomenutih prostorija u kojima je nekad bio smješten Centar za podršku biznisu Općine Centar.

Od planiranih radova potrebno je još da se završi uređenje pristupnog hodnika i ugradnja preklopne prilazne platforme za nesmetan pristup lica sa invaliditetom, kao i neki manji detalji, nakon čega može započeti opremanje prostorija.

"Rekonstrukcijom oko 170 kvadratnih metara Centra za zdravo starenje željeli smo osavremeniti funkciju ovog prostora prilagođenu našoj starijoj populaciji i osobama sa invaliditetom za raznovrsne sadržaje društvenog života. Kako je predviđeno glavnim projektom, najviše prostora će zauzimati dnevni boravak (45 m2) sa savremenom audio i video opremom i novim namještajem, gdje će biti organizovan cjelodnevni boravak korisnika Centra. Pored će biti smještena kuhinja sa novim kućanskim aparatima za pripravljanje napitaka ili povremene prezentacije pripremanja zdrave hrane. Na ulazu u Centar za zdravo starenje postavit ćemo recepciju. Ovaj prostor će imati još dvije kancelarije, površine po 25 m2, sa instaliranom računarskom opremom gdje će se održavati razne sekcije i radionice, učenje stranih jezika, vještina slikanja i ručnih radova, kurs informatike, kao i tjelesne vježbe prilagođene licima starije životne dobi. Urađena je rekonstrukcija svih instalacija, postignut je zadovoljavajući nivo osvjetljenja prostorija, obnovljeni su i toaleti sa novim sanitarijama od kojih je jedan prilagođen potrebama invalidnih osoba", objasnila je voditeljica ovog projekta rekonstrukcije Ljiljana Borovčanin-Ćirković iz Službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj Općine Centar.

Općina Centar je za realizaciju ovog projekta iz svog budžeta izdvojila 120.000 KM. Podsjećamo, načelnici općina Centar i Stari Grad Nedžad Ajnadžić i Ibrahim Hadžibajrić su krajem marta ove godine potpisali Memorandum o poslovnoj saradnji na implementaciji zajedničkog projekta Centar za zdravo starenje za stanovnike ove dvije susjedne gradske općine.