Certificiranje halal kvalitete
0

U "Argeti" nema svinjetine

FENA
Navodi o postojanju svinjskog mesa u kokošijoj pašteti "Argeta“ objavljeni u turskom listu "Sabah“, koje su prenijeli mediji u BiH i regionu, odnose se na paštetu koja se na tržište zemalja EU plasira iz pogona u Sloveniji, saopćila je danas Agencija za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice u BiH.

U saopćenju se dodaje da proizvodi "Argeta“ d.o.o Sarajevo, za koje je halal certifikat dodijelila Agencija za certificiranje halal kvalitete, ne sadrže u sebi zabranjene ili sumnjive sastojke.

"Ovom prilikom želimo upozoriti da su pojedini mediji prilikom prenošenja ove vijesti u BiH i regionu zanemarili činjenicu da se spomenute analize ne odnose na paštetu proizvedenu u Sarajevu i na taj način su izazvali pometnju kod kupaca u BiH, posebno kupaca koji vode računa o halal statusu proizvoda", navodi se u saopćenju.

Kako bi potvrdili da se Argeta proizvedena u Sarajevu ne može staviti u kontekst informacije objavljene u listu "Sabah", javnost i zabrinute konzumente halal proizvoda Agencija obavještava da je Argeta doo Sarajevo certificirana 18. septembra 2007. godine u skladu s odredbama Halal standarda BAS 1049:2007 i ima uspostavljen i funkcionalan sistem kontinuiranog internog audita i obezbjeđenja halal statusa proizvoda.

Ističe se da Kokošija pašteta, Kokošija jetrena pašteta, Kokošija junior pašteta, Kokošija light pašteta i Pureća pašteta zadovoljavaju sve odredbe šerijatskih propisa i Halal standarda i posjeduju validan Halal certifikat.

Agencija za certificiranje halal kvalitete vrši nadzor proizvodnje (najavljeni i nenajavljeni auditi) u svim fazama (nabavka i skladištenje sirovina, proces proizvodnje i skladištenje gotovih proizvoda), te vrši uzorkovanje i analizu proizvoda na prisustvo haram sastojaka u relevantnim i referentnim laboratorijama.

Iz Agencije za certificiranje halal kvalitete pozivaju javnost i konzumente halal proizvoda da obrate pažnju na to da li su informacije koje se plasiraju putem pojedinih medija ili cirkularnih elektronskih poruka zasnovane na objektivnim i provjerljivim činjenicama.