70 dana remonta
50

U ArcelorMittalu Zenica počeo remont Visoke peći, angažovano više od hiljadu radnika

Piše: E. M.
Osiguran prostor planiran za remont Visoke peći (Foto: Klix.ba)
Osiguran prostor planiran za remont Visoke peći (Foto: Klix.ba)
U kompaniji ArcelorMittal Zenica danas je i zvanično počeo remont pogona Visoke peći i to nakon 13 godina kontinuiranog rada koji je osigurao neprekidnu proizvodnju čelika.

U razgovoru za Klix.ba glasnogovornica kompanije ArcelorMittal Zenica Dijana Božić-Srdanović je istakla kako je u februaru prošle godine potpisan Ugovor za generalni remont Visoke peći s holandskom kompanijom Danieli Corus vrijednosti 50 miliona KM, a deset miliona KM bit će utrošeno na remontne radove u pogonima Energetika, Aglomeracija, Čeličana i Valjaonice.

"Visoka peć broj 4 je jedina visoka peć koja je i dalje u funkciji u kompaniji ArcelorMittal Zenica. Ona datira od 1979. godine i njen uobičajen radni vijek je 10 -11 godina. Do sredine 2018. godine ovo postrojenje će navršiti 13 godina rada, budući da nije bilo u funkciji gotovo 17 godina, kao posljedica ratnih dešavanja. Uprava kompanije ArcelorMittal Zenica odlučila je izvršiti generalni remont postrojenja Visoka peć odnosno uraditi ponovni ozid peći te tako osigurati nesmetan rad postrojenja i u narednih 15-20 godina", kazala je Božić-Srdanović.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U proteklih godina proizvodili su se elementi koji će biti ugrađeni u Visoku peć, a instalacija će biti obavljena od aprila do juna 2018. godine, odnosno, remont će trajati nešto više od 70 dana.

"Ovo je vrlo zahtjevan i kompleksan projekat na kojem će osim uposlenika ArcelorMittal Zenica, dodatno biti angažirano još oko 1.000 eksternih izvođača, od toga oko 650 iz Bosne i Hercegovine, a ostalo su eksperti za ovu vrstu poslova iz drugih zemalja", dodaje Božić-Srdanović.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U periodu obavljanja generalnog remonta, kompanija ArcelorMittal Zenica će nastaviti servisirati svoje kupce, odnosno proizvodnja gotovih proizvoda će se nastaviti normalnom dinamikom. Umjesto Visoke peći u kompaniji ArcelorMittal Zenica će u funkciji biti 100-tonsku elektro-lučna peć.

Ovakav remont visoke peći posljednji put je urađen 1989. godine i od velikog je značaja za osiguranje dugoročne i održive proizvodnje čelika u Zenici.