Kanton Sarajevo
0

U aprilu počinje upis prvačića

FENA
Apliciranje učenika za upis u prvi razred osnovne škole na području Kantona Sarajevo počinje u aprilu za djecu koja su do 1. marta napunila pet i po godina, kazala je Feni pomoćnica ministra obrazovanja KS-a Sabaheta Zvizdić.

Ona je precizirala da se radi o djeci koja će na početku naredne školske godine imati šest godina. Inače, u prvom razredu mogu biti djeca između šest i sedam godina.

Roditelji bi trebalo djecu da prijave u osnovnu školu kojoj pripadaju po mjestu stanovanja. Za apliciranje su potrebni rodni list djeteta koji se izdaje u općini gdje je dijete prijavljeno po rođenju te ljekarsko uvjerenje o njegovom zdravstvenom stanju.

Nakon prijavljivanja, slijedi testiranje djece prema rasporedu koji će biti u svakoj školi. Testiranje provode školske komisije koje se sastoje od pedagoga, psihologa i nastavnika razredne nastave. Tim testom se procjenjuje zrelost djeteta za polazak u školu.

Mada stepen zrelosti djeteta za školu procjenjuje nadležna komisija, Zvizdić naglašava da to ipak najbolje mogu procijeniti roditelji. Tako, ukoliko roditelji procijene da njihovo dijete još nije dovoljno zrelo za upis u prvi razred ili smatraju da bi moglo ranije krenuti u školu, za to moraju podnijeti zahtjev nadležnoj komisiji. Ukoliko procjenu roditelja potvrdi i nadležna komisija, što se većinom i pokaže tačnim, udovoljava se zahtjevu.

Za roditelje koji, iz opravdanih razloga, djecu ne upišu na vrijeme, predviđen je rok u augustu s istom dokumentacijom i pod istim uvjetima.

Zvizdić podsjeća da su roditelji zakonom obavezni za školu prijaviti djecu koja do 1. marta napune pet i po godina, odnosno do početka školske godine šest godina i naglašava da su predviđene sankcije za roditelje koji djecu, bez opravdanog razloga, u školu na upišu ni u jednom od predviđenih rokova.

U slučaju da u dva predviđena roka nije upisao dijete, općina je dužna da pokrene prekršajni postupak protiv roditelja koji ugrožava pravo djeteta na obrazovanje. Kazne se ponavljaju ukoliko roditelj i dalje ne izvršava svoju obavezu, a za najneodgovornije roditelje moguće je i oduzimanje prava na starateljstvo.

U Kantonu Sarajevo dosad nije bilo potrebe za primjenjivanjem te najstrožije mjere pa ni za kaznenim mjerama što govori da su roditelji odgovorni.

Očekuje se da će u narednu školsku godinu na području Kantona Sarajevo biti upisano oko 4.000 prvačića. Prema planu i programu, djeca u prvom razredu osnovne škole imaju 13 sati sedmično na kojima kroz igru i rad, izučavaju šest predmeta.