BiH
0

U amforama iz Hutovog blata se transportiralo vino

FENA
Prvi rezultati analize fragmenata amfora izvađenih na lokalitetu Desilo, u Hutovom blatu, pronađenih pored prvih ikad otkrivenih ilirskih brodova, pokazuju da ih najviše pripada formi amfora "2 Lamboglia - vinaria" u kojima se transportiralo vino, izjavila je za Agenciju FENA voditeljica stručnog tima mr. Snježana Vasilj.

Iako se većinom radi o većim fragmentima, može se govoriti o amforama veličine od 0,85 do 0,90 cm visine s izduženim cilindričnim vratom i širim trbuhom.

  • Ove amfore se često nalaze u podmorju istočne jadranske obale. Posebno su poznati lokaliteti Vela Svitnja na Visu, Čiovu ili na području Narone, današnji Vid kod Metkovića, koja je posebno interesantna za naš lokalitet jer je sigurno roba o kojoj govorimo i koja nas ovom prilikom zanima stigla iz Narone, ocijenila je mr. Vasilj.

Ona kaže da je Neretva bila žila kucavica koja je još od prapovijesti povezivala unutrašnjost Balkana sa Sredozemljem.

Te veze se posebno intenziviraju u vrijeme helenizma tokom drugog i trećeg stoljeća prije nove ere, a posebno nakon osnivanja grčkih kolonija na Visu i Hvaru.

Mr. Vasilj navodi da je brzi razvoj tih gradova doveo do naglog procvata trgovine koja se u najvećoj mjeri, na prostorima uz Neretvu, dovodi u kontekst s ilirskim plemenom Daorsa.

  • Neosporno je da su u toj oblasti bili gospodarski superiorni o čemu govori i njihovo plemensko središte, grad Daorson, na lokalitetu Ošanićima iznad Stoca. Ni s pojavom Rima na ovim prostorima te aktivnosti nisu prestale. Uz ostale partnere na istočnu obalu od drugog stoljeća prije nove ere, dolaze i Italici, rimski građani koji su svoje interese, posebno trgovačke, nalazili na ovim prostorima. Činjenica je da su upravo uz Neretvu registrirani dosta rano, kazala je Agenciji FENA mr. Snježana Vasilj.