Povodom Raisijeve smrti
47

U Ambasadi Irana u Sarajevu otvorena Knjiga žalosti: Upisali se brojni građani i zvaničnici

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Od jutarnjih sati, bosanskohercegovački građani i ambasadori stranih država u Bosni i Hercegovini upisuju se u Knjigu žalosti, koja je u Ambasadi Islamske Republike Iran otvorena nakon smrti predsjednika te zemlje Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći.

Ambasador Irana u BiH, Abuzar Ebrahimi Torkaman, zahvalio je bh. političarima i reisul-ulemi Islamske zajednice u BiH, Huseinu ef. Kavazoviću, na izraženom saučešću povodom ovog tragičnog događaja.

"Zbog pogibije doktora Raisija, predsjednika Islamske Republike Iran, ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana, guvernera Istočnog Azerbejdžana Malika Rehmatija, te voditelja molitve petkom u Tabrizu, imama Ayatollaha Al-Hashema, danas je u prostorijama Ambasade Irana otvorena Knjiga žalosti", izjavio je Torkaman.

Istakao je da svi koji žele mogu doći i upisati se u Knjigu žalosti.

"Želim izraziti nadu da će prijateljstvo između naroda Irana i Bosne i Hercegovine uvijek biti snažno i trajno, na korist obje zemlje i njihovih građana", poručio je Torkaman.

Govoreći o situaciji u zemlji nakon smrti Raisija i drugih zvaničnika, Torkaman je dodao:

“Narod Irana uvijek cijeni one koji mu služe. Što se tiče naše zemlje, pod vodstvom vrhovnog vođe, nikakav vakuum se neće pojaviti. Naša snaga i moć će ostati veliki, i bit ćemo još jači,” naglasio je Torkaman.

Helikopter u kojem su bili iranski predsjednik Raisi, ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian, guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rehmati i imam Ayatollah Al-Hashem, srušio se u nedjelju zbog loših vremenskih uslova dok se vraćao sa ceremonije otvaranja brane na granici s Azerbejdžanom. Potvrđeno je da niko nije preživio nesreću.

Mohammad Mokhber, prvi potpredsjednik Irana, imenovan je za vršioca dužnosti predsjednika u ponedjeljak nakon Raisijeve smrti.