BiH
71

U akciji SIPA-e uhapšeno 10 osoba koje su krivotvorile dokumente za 36 kriminalaca

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u današnjoj akciji kodnog naziva "Papirus", na području Sarajeva i Zvornika, slobode su lišili 10 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima krivotvorenje isprave i ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Istraga je pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu trajala duži vremenski period, a provedena je u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije, Graničnom policijom BiH, Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Ministarstvom unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona i Ministarstvom unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona.

U saradnji sa navedenim organima SIPA je prikupila dokaze iz kojih proizilazi osnovana sumnja da su članovi organizovane grupe počinili prethodno navedena krivična djela.

"Ovom akcijom SIPA se suprotstavila organizovanom kriminalu i razbila lanac koji se bavio krađom identiteta građana BiH, koje su koristili za izradu ličnih dokumenata. Na osnovu dosadašnje istrage, utvrđeno je da je navedena grupa pribavila lažne dokumente BiH za 36 osoba iz kriminalnog miljea", navode iz SIPA-e.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode bit će predate postupajućem tužiocu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo na dalje postupanje, saopćeno je iz SIPA-e.