U akciji "Povratnik" uhapšeno šest osoba, zaplijenjeno 30.000 KM, zlato i oružje

Klix.ba
17.8.2017. u 10:39
29
27
U akciji "Povratnik" uhapšeno šest osoba, zaplijenjeno 30.000 KM, zlato i oružje
29
U akciji "Povratnik" uhapšeno šest osoba, zaplijenjeno 30.000 KM, zlato i oružje Foto: Arhiv/Klix.ba
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji sa policijskim službenicima Policije Brčko distrikta BiH, započeli su jučer (16.8.2017. godine) operativnu akciju kodnog naziva "Povratnik" koja je usmjerena na suzbijanje neovlaštenog prometa opojnim drogama.
U okviru ove akcije, na području Brčko distrikta BiH slobode je lišeno šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama. Još jedna osoba je saslušana u svojstvu osumnjičene, nakon čega je otpuštena iz službenih prostorija, dok se za jednom osobom traga.

Navedene osobe sumnjiče se da su, u periodu od septembra 2016. do augusta 2017. godine, u saradnji sa osobama iz Republike Srbije, nabavljale opojnu drogu heroin i vršile distribuciju i preprodaju na području BiH. Također se sumnjiče da su na području BiH nabavljale i distribuirale opojnu drogu marihuana i spid. Nad osobama lišenim slobode još uvijek traje kriminalistička obrade i one će tokom dana biti predate na dalje postupanje Tužilaštvu BiH.

Pretreseni su objekati na ukupno deset lokacija na području Brčko distrikta BiH i Tuzle, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. U okviru ove akcije pronađeno je i privremeno oduzeto ukupno oko 600 grama praškaste materije koja svojim izgledom i svojstvima asocira na opojnu drogu heroin, oko 100 grama suhe zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuana, nekoliko tableta ekstazija, digitalna vaga, folije i selotejp trake korištene za pakovanje opojne droge, komad vatrenog oružja bez dozvole sa municijom, laptopi, računari, mobilni telefoni i SIM kartice, uređaji za pohranu podataka, određeni dokumenti, bilješke i rokovnici, određena količina zlata i novac u ukupnom iznosu od oko 30 hiljada KM.

Aktivnosti su realizirane po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, uz podršku policijskih službenika MUP-a Tuzlanskog kantona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (27)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: