BiH
9

U akciji "Pišće" u Zenici uhapšene četiri osobe

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Pripadnici Federalne uprave policije i MUP-a Zeničko-dobojskog kantona danas su, po naredbi Kantonalnog suda u Zenici, proveli koordiniranu akciju kodnog naziva "Pišće", a s ciljem dokumentiranja krivičnih djela u vezi s trgovanjem oružjem i drogama.

Akcija "Pišće" rezultat je višemjesečne istrage koju vodi Kantonalno tužilaštvo u Zenici, u sklopu koje su izvršene radnje pretresanja na osam lokacija na području Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona.

Uhapšeni su: H.Č. (1983), Dž. B. (1960), H.K. (1966) i M.K. (1990) iz Zenice, a kod kojih je pronađena određena količina naoružanja i municije, opojne droge 'ekstazi' i 'kanabis', provalnički alati te falsifikovane isprave.

Istragom je potvrđen osnov sumnje da su se ove osobe već duže vrijeme bavile krivičnim djelima iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, prodajom naoružanja, provalnim krađama i drugim krivičnim djelima.

Uhapšeni su u cilju stjecanja protivpravne imovinske koristi, zajednički i planski, duži vremenski period nabavljali opojnu drogu i vršili njenu dalju distribuciju na širem prostoru BiH.

Takođe, vršili su ilegalnu nabavku i prodaju naoružanja, bez dokaza o porijeklu i odgovarajuće dokumentacije.

U toku je kriminalistička obrada uhapšenih te će nakon toga, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, biti predati Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona na dalje postupanje, a zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, saopćeno je iz FUP-a.