Zajednička akcija
0

U akciji "Mreža I" uhapšeno 18 osoba, pronađeni droga i oružje

Piše: E. M.
Detalj s privođenja (Foto: Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u saradnji s Tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona danas su realizovali nastavak akcije "Mreža" pod nazivom "Mreža I" te na 24 lokacije uhapsili 18 osoba zbog krivičnih djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga te nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija.

Akcija "Mreža I" počela je u jutarnjim satima na 24 lokacije u Zenici, Kaknju, Travniku i Sarajevu, a pretresi objekata i osoba na navedenim lokacijama su vršeni s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, kao i lociranja i hapšenja osamnaest osoba koje su meta akcije, a koje se sumnjiči za izvršenje navedenih krivičnih djela.

"Tokom provođenja operativne akcije 'Mreža' dokumentovani su i bit će dostavljeni Tužilaštvu ZDK izvještaji protiv 43 osobe zbog počinjenih krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga", kazali su iz MUP-a ZDK.

Prema operativnim saznanjima, prikupljenim tokom zavedene akcije, u periodu od februara do oktobra 2017. godine na području Zenice i šire su djelovale tri organizovane mreže nelegalne distribucije opojnih droga heroin i kokain, na čelu s osobama inicijala K. E., N. H. i U. J. Prikupljeni su i dokazi o nelegalnim aktivnostima i drugih osoba koje su bile meta ove akcije i koje su u navedenom periodu, zajedno s drugim osumnjičenima nabavljale, prometovale i vršile prodaju opojnih droga krajnjim konzumentima.

U današnjoj akciji uhapšeni su: I. J (1991.), S. L. (1984.), P. A. (1982), M. S. (1988.), K. E. (1975.), K. S. (1985.), N. H. (1973.), D. M. (1953), K. E. (1993.), P. B. (1996.), P. S. (1974.), N. N. (1986.), P. M. (1974.), K. M. (1989.), U. A. (1988.) svi iz Zenice te S. J. (1980.) iz Zvornika, B. A. (1953.) iz Sarajeva i G. S. (1977.) iz Kaknja.

Izvršenim pretresima pronađena je određena količina opojnih droga marihuane, heroina i kokaina namijenjenih za uličnu prodaju, nekoliko pribora za konzumaciju droga, veći broj mobilnih aparata, digitalne vage za precizna mjerenja, tablete s psihoaktivnim komponentama, pancirni prsluk, ručna bomba i drugi nedozvoljeni predmeti.

"Aktivnosti u okviru akcije 'Mreža I' se poduzimaju u saradnji i pod nadzorom Tužilaštva ZDK, a ostvarena je i dobra saradnja s Državnom agencijom za istrage i zaštitu, Tužilaštvom KS te MUP-om SBK i MUP-om KS", zaključili su iz MUP-a ZDK.