U akciji "Lift" SIPA uhapsila pet osoba zbog krijumčarenja oružja

Klix.ba
21.12.2015. u 12:59
12
11
U akciji "Lift" SIPA uhapsila pet osoba zbog krijumčarenja oružja
12
U akciji "Lift" SIPA uhapsila pet osoba zbog krijumčarenja oružja Foto: Arhiv/Klix.ba
Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), lišili su slobode ukupno pet osumnjičenih osoba u okviru akcije kodnog naziva "Lift".
Ova detaljno osmišljena i planirana akcija, provedena je uz pretrese objekata, prostorija i vozila koja koriste osumnjičeni, te je pronađena i zaplijenjena veća količina oružja, streljiva i druge vojne opreme, namijenjena ilegalnom tržištu naoružanja, koje je krijumčareno na području BiH, Srbije i SR Njemačke, na koje se oružjem snabdijevaju počinitelji raznih kaznenih djela, čime se nanosi velika opasnost za opću sigurnost građana u BiH i inostranstvu.

Osumnjičeni su pod istragom i osumnjičeni su da su djelujući kao organizirana grupa, tokom 2015. godine, vršili organizirano krijumčarenje oružja (u najvećoj mjeri pištolja) te, streljiva i vojne opreme, čije držanje i nabavka ni pod kojim uvjetima nije dozvoljena civilima i građanima.

Oni se terete da su djelujući kao organizovana grupa, u više navrata organizirali krijumčarenje i prodaju u BiH, kao i krijumčarenje na područje Njemačke, veće količine oružja, uglavnom pištolja, te streljiva i druge vojne opreme, koju su prodavali njima poznatim osobama na ilegalnom tržištu.

Osumnjičeni se terete da su počinili kazneno djelo neovlašten promet oružjem, streljivom i proizvodima dvojne namjene.

Nakon operativne obrade SIPA-e, osumnjičeni će biti sprovedeni postupajućem tužiocu koji će ih ispitati i odlučiti o daljim aktivnostima prema osumnjičenima.

Tužilaštvo BiH poduzima intenzivne aktivnosti u borbi protiv međunarodnog krijumčarenja, oružja, streljiva i eksploziva, koje kriminogene strukture koriste u izvršenju kaznenih djela, te u tim aktivnostima ostvaruje saradnju sa policijskim i sigurnosnim strukturama zemalja regiona i EU, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: