BiH
37

U akciji "Kurir" uhapšeno sedam osoba, među njima advokati Hrvačić, Hamzić, Taraniš i Skopak

Klix.ba
Službenici FUP-a prenose materijale oduzete tokom pretresa (Foto: Klix.ba)
Službenici FUP-a prenose materijale oduzete tokom pretresa (Foto: Klix.ba)
Akcija kodnog naziva "Kurir" koju provode pripadnici Federalne uprave policije još traje na području Kantona Sarajevo. Do sada je uhapšeno sedam osoba, među kojima su advokati Esad Hrvačić, Ismet Hamzić, Selma Taraniš i Samina Skopak.

Uhapšeni su i Vildana Ligata, radnica u Hamzićevoj advokatskoj kancelariji, te Zaim Spahović i Muamer Pita koji su uposlenici Općinskog suda Sarajevo. U toku su i pretresi njihovih kancelarija.

"Ove osobe tereti se za organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti i krivotvorenja službene isprave. Tereti ih se da su kao organizirana kriminalna grupa izdejstvovali donošenje presuda pred Općinskim sudom u Sarajevu i tako nezakonito vršili prijenos vlasništva na oko 70 nekretnina na području KS, čime su sebi i drugima pribavili veću protupravnu korist", rekla je za Klix.ba glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Ovoj akciji prethodila je kompleksna istraga koja je trajala duže od godinu dana.

Nakon kriminalističke obrade u FUP-u, uhapšene osobe će biti predate u nadležnost tužilaštva gdje će ih ispitati postupajući tužilac koji će odlučiti o daljim mjerama.

Esad Hrvačić je poznati advokat, a bio je angažovan na nekoliko funkcija (predsjednik Upravnog odbora BOR banke dd Sarajevo, zamjenik predsjednika Upravnog odbora KJP Skenderija, član i predsjednik Zakonodavno-pravne komisije Skupštine Kantona Sarajevo, predsjednik Komisije za statut Općinskog vijeća Novi Grad, član drugostepene komisije za odlučivanje o žalbi Gradskog vijeća Grada Sarajeva...).

Pita je već ranije hapšen u okviru akcije Pravda kada je uhapšen i Alija Delimustafić, ali je pušten na slobodu i određene su mu mjere zabrane. Tužilaštvo KS je tada zatražilo i zabranu obavljanja službene dužnosti. Tim predmetom su bili obuhvaćeni i advokati Emir Karača, Edina Mutevelić, Kemo Kapur, Edin Banović i Pero Vuković.

Skopak je bila Hamzićeva pripravnica.