BiH
0

U akciji FUP-a uhapšeno pet osoba: Iznudili milion KM kako bi preprodavali drogu

Piše: E. F.
Zaplijenjena droga (Foto:FUP)
Zaplijenjena droga (Foto:FUP)
U akciji FUP-a koja je jučer i danas provedena na području Zenice i Viteza u saradnji sa policijskim sužbenicima MUP-a ZDK i MUP-a SBK, uhapšeno je pet osoba i to zbog sumnje da su počinile krivična djela nezakonite proizvodnje i prometa opojnim drogama te iznude.

Naime, po naredbi Općinskog suda Zenica, na području Zenice službenici FUP-a su izvršili pretres putničkog vozila marke BMW, kojim je upravljao S. V., a u vozilu su zatečeni A. Č. i B. D. iz Zenice.

Prilikom pretresa kod njih je pronađena veća količina opojnih droga kanabis i speed.

Danas su, u cilju okončana planiranih aktivnosti i dalje istrage, izvršeni pretresi na četiri lokacije na području općine Vitez, te je pronađena veća količina opojne droge (heroin, speed, kanabis) i drugog dokaznog materijala koji upućuje da su osobe I. F. i M. Č. iz Viteza u proteklom periodu kontinuirano, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, izvršile više krivičnih djela iznude i lihvarstva prema više osoba, od kojih je samo jedna oštećena za iznos od blizu milion KM.

Tako pribavljeni novac I. F. je koristio za neovlaštenu nabavku opojne droge radi dalje prodaje.

Osumnjičeni su uhapšeni i nad njima je u toku kriminalistička obrada, nakon čega će uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predati nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje.