BiH
0

U akciji EUFOR-a teško povrijeđen Dragomir Abazović

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Tokom današnje akcije EUFOR-a u okolini Rogatice teške tjelesne ozljede zadobili su Dragomir Abazović, njegova supruga Rada i sin Dragoljub, izjavio je šef Biroa za informiranje MUP-a RS-a Radovan Pejić.

Ozljede su nanesene, najvjerovatnije, iz vatrenog oružja. Jutros oko 9.30 sati pripadnici EUFOR-a su na zahtjev organa Kantona Sarajevo izveli akciju u mjestu Bašić-Kula u općini Rogatica

Policija RS-a nije bila obaviještena o toj akciji niti je u njoj sudjelovala, dodao je Pejić, navodeći da detalje o akciji treba saopćiti EUFOR.

Protiv Dragomira Abazovića, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo je optužnicu zbog ratnih zločina u BiH. Rada Abazović preminula je od posljedica ranjavanja u jutrošnjoj akciji EUFOR-a u okolini Rogatice, izjavio je agenciji Srna direktor Kliničkog centra u Foči Veljko Marić. Marić je rekao da je Rada Abazović primljena u 12 sati i 35 minuta u Klinički centar u Foči i da je preminula prije kirurškog zahvata.

Glasnogovornik međunarodnih snaga u BiH Džem Tomas, kazao je da je Dragomir Abazović, kojeg su jutros u Rogatici pokušali uhapsiti pripadnici lokalne policije i EUFOR-a, sam sebi nanio ozljede. Tomas tvrdi da je prilikom pripreme operacije Abazovićevog hapšenja na temelju potjernice Suda u Sarajevu, na pripadnike EUFOR-a pucano, na što su oni odgovorili i dvije osobe u kući su ozlijeđene.