{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U akciji "Džoker" oduzeta roba vrijedna 2,2 miliona KM

F
6.4.2014. u 12:39
0
1
U akciji "Džoker" oduzeta roba vrijedna 2,2 miliona KM
0
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH su, u nastavku akcije kodnog naziva “Džoker”, privremeno oduzeli raznu robu kineskog porijekla u vrijednosti od 2,2 miliona KM.Nakon što službenici UIO, 25. marta 2014. godine na području Sarajeva uz saradnju sa službenicima SIPA-e izvršili pretres obveznika “Anelsis” d.o.o iz Sarajeva, koji se bavio uvozom robe kineskog porijekla, u nastavku akcije “Džoker” kontrolisano je ukupno 18 poslovnih partnera pomenutog obveznika iz Sarajeva.

Iz UIOBiH danas pojašnjavaju da su se na području regionalnog centra UIO u Tuzli aktivnosti provodile na terenu kod 13 obveznika i to prodajnih objekata na tržnici Arizona, koji su najvećim dijelom u vlasništvu kineskih državljana.

Na području regionalnog centra UIO u Sarajevu službenici Uprave vršili su provjere poslovanja kod pet obveznika.

Prilikom kontrola otkrivena je velika količina razne robe kineskog porijekla, a najviše tekstila i tekstilnih proizvoda, za koju nije postojala nikakva dokumentacija o porijeklu, što znači da postoji sumnja da je ta roba uvezena u Bosnu i Hercegovinu na nezakonit način, odnosno da prilikom uvoza te robe u BiH nisu plaćene zakonom predviđene uvozne dažbine a to su carina i PDV.

Roba je privremeno oduzeta i svakom pojedinačnom postupku pred nadležnim sudovima utvrdit će se eventualno postojanje prekršajnih odnosno krivičnih djela.Nakon oduzimanja robe kontrole knjigovodstvenih stanja kod svih obveznika nastavljaju inspektori UIO u Sektoru za poreze.

Prilikom kontrola i oduzimanja robe na tržnici Arizona, akciji službenika UIO prisustvovao je i ambasadaor Republike Kine u Bosni i Hercegovini, kojem su službenici Uprave pružili osnovne informacije o aktivnosti koja se provodi na terenu, te je zaključeno da će biti održan i sastanak ambasadora i direktora UIO.

U akciji kodnog naziva “Džoker”, koja je započela 25.marta 2014. godine bilo je privedeno ukupno pet osoba, od kojih su dvije zadržane u pritvoru.

Ranije, u decembru 2013. godine službenici UIO u Sarajevu su oduzeli su 21.984 komada raznih parfema svjetski poznatih proizvođača. Tada je, obveznik „Anelsis“ d.o.o iz Sarajeva, prijavio za uvozno carinjenje u BiH pošiljku u kojoj su bili prijavljeni dezodoransi kineskog porijekla u pojedinačnoj vrijednosti od 0,71 eura po komadu.

Detaljnim pregledom pošiljke službenici UIO, umjesto prijavljenih dezodoransa otkrili su više od osam tona raznih parfema, svjetski poznatih proizvođača ukupne tržišne vrijednosti 1,5 miliona eura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: