Područje Tuzle i Orašja
5

U akciji "Duks" zaplijenjeni tekstil i medicinska oprema u vrijednosti od 321.000 KM

S. Š. U.
Foto: UIO BiH
Foto: UIO BiH
Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Regionalni centar Tuzla, u operativnoj akciji kodnog naziva "DUKS", kao i na Graničnom prelazu Orašje oduzeli su veću količinu tekstilnih i medicinskih proizvoda u vrijednosti od 321.000 KM.

U operativnoj akciji kodnog naziva "DUKS" ovlašteni službenici Regionalnog centra Tuzla, a na osnovu informacija Grupe za obavještavanje i operativno taktičkog rada izvršili su provjere na dve lokacije.

Na osnovu raspoloživih informacija o neregularnostima u poslovanju određenih fizičkih lica izvršili su provjeru prometa i porijekla roba na dve lokacije i tom prilikom pronašli veću količinu robe stranog porijekla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija.

Radilo se o većoj količini odijela, trenerke, košulje, odnosno 4855 komada tekstilnih proizvoda.

Takođe, prilikom detaljnog pregleda vozila na Graničnom prelazu Orašje uz upotrebu specijalističke opreme pronašli su skrivenu i neprijavljenu robu.

Foto: UIO BiH
Foto: UIO BiH

Radilo se o različitoj medicinskoj opremi, tačnije 251 komada, gdje je fizičko lice namjeravalo proći carinsku proceduru bez plaćanja uvoznih nameta.

Vrijednost oduzete robe u ovim operativnim akcijama je 321.000,00 KM.

U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti Uprave za indirektno oporezivanje korištena je specijalizirana oprema i vozila koje je donirala Američka ambasada putem programa EXBS.