"Zajedno za čiste vode"
356

U akciji čišćenja bh. voda od otpada očišćeno korito rijeke Željeznice

N. O.
Akcija čišćenja voda BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
(Foto: T. S./Klix.ba)
Danas je u Sarajevu održana završna akcija čišćenja bh. voda od otpada koju organizuje kompanija Henkel u okviru projekta "Zajedno za čiste vode BiH". Akcija je sprovedena na rijeci Željeznici, a njeno korito je očišćeno od znatne količine otpada.

U okviru sedme sezone ovog projekta, koji organizira kompanija Henkel s partnerskim kompanijama: Bingo, Eko život te ronilačkim klubom Bosna, prethodno su od smeća očišćeni dijelovi korita i obale rijeke Miljacke kod Pala te Boračkog i Malog Pivskog jezera, a organizovano je i poribljavanje riječnih tokova.

Današnjom akcijom na rijeci Željeznici završen je ciklus čišćenja za ovu sezonu, a kako su kazali iz kompanije Henkel akcija na rijeci Željeznici je bila prilika da se na licu mjesta uvjerimo u važnost podizanja svijesti javnosti o pravilnom odlaganju otpada.

Medijima su se po završetku akcije obratiti Erol Ferović - predstavnik kompanije Henkel, Hrvoje Gavrančić - predsjednik Ronilačkog kluba Bosna i Tatjana Paunoski - rukovodilac službe marketinga Bingo d.o.o. Tuzla.

Istakli su važnost očuvanja ljepote i čistoće bh. rijeka i jezera za šta se u okviru projekta "Zajedno za čiste vode BiH" zalažu proteklih šest godina, a zahvaljujući kojem su uspjeli popraviti zatečeno stanje te poslati poruku zajednici da svako od nas, bilo da je riječ o pojedincu ili kompaniji, može i treba dati doprinos u očuvanju planete.

Održivost i zaštita životne sredine spadaju među ključne vrijednosti kompanije Henkel, koja ove godine obilježava 30. godišnjicu održivog razvoja, a saradnjom sa lokalnim kompanijama kao što je Bingo unaprijeđuje situaciju kada je u pitanju očuvanje prirode u zemlji.