{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U akademsku godinu samo sa garancijom o finansiranju

F
5.8.2008. u 11:50
0
0
U akademsku godinu samo sa garancijom o finansiranju
0
U akademsku godinu samo sa garancijom o finansiranju
Predsjedavajući Zajednice studentskih centara u FBiH Emir Kadrić kazao je za Fenu da studentski centri u Federaciji BiH u novu akademsku godinu neće ući bez pismene garancije o sigurnom izvoru finansiranja.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kadrić je naglasio da je siguran izvor finansiranja glavni uvjet za normalan rad studentskih domova. Stoga je izrazio nadu da će razum prevladati i da će uskoro, a najkasnije do početka akademske godine, biti potpisan sporazum koji se odnosi na automatsko usklađivanje cijena ishrane i smještaja u studentskim domovima.

Taj sporazum trebalo bi da potpiše resorno federalno i kantonalna ministarstva, Distrikt Brčko, univerziteti u FBiH i asocijacije studenata. Kadrić očekuje da resorna federalna ministrica Meliha Alić ima koordinirajuću ulogu u rješavanju tog pitanja te navodi da je s tim u vezi već proslijeđen poziv svim kantonima.

Radi se o dokumentu koji bi regulirao automatsko usklađivanje cijena smještaja i ishrane studenata u studentskim domovima svakih šest mjeseci na osnovu zvaničnih podataka federalnog Zavoda za statistiku o indeksima rasta cijena energenata, sirovina i ostalog što ulazi u usluge studentskih centara.

Sporazum bi potpisnike obavezao da redovno izmiruju svoje obaveze na ime smještaja i ishrane studenata u studentskim domovima, te da isplate razliku od aprila u povećanju cijena smještaja u studentskim domovima. Naime, od 1. aprila su za 7,6 posto, odnosno 19 KM porasle cijene usluga smještaja i ishrane studenata u studentskim centrima u FBiH

Kadrić je upozorio na činjenicu da, ukoliko do spomenutog roka ne bude potpisan sporazum, u studentske domove u akademskoj godini neće biti primljeni studenti iz kantona koji nisu izmirili obaveze.

"Kad potpišemo sporazum, nadam se da neće biti više problema s izmirivanjem obaveza prema studentskim centrima te da će se u budućoj projekciji budžeta, sredstva za tu namjenu posebno evidentirati i biti operativna na vrijeme", kazao je on.

Emir Kadrić, koji je i direktor Studentskog centra Sarajevo, ističe da se na konkurs za prijem u dva sarajevska studentska doma prijavilo oko 2.500 osoba, a kapacitet tih objekata je 1.850 ležaja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: